És una veritat com un temple: l’alimentació és un factor clau per al nostre benestar físic i mental. Tots ho sabem però el nostre dia a dia sovint provoca que no tinguem l’atenció necessària sobre el tipus de dieta que ingerim i, aleshores, patim una doble dificultat. Per una banda, el nostre cos i estat físic decauen i empitjoren. Per altra banda, restem energia i capacitat a la nostra ment, víctima col·lateral d’un benestar general no prou òptim.

Des del Centre Mèdic Quirónsalud Badalona, el teu grup mèdic de confiança, t’expliquem algunes senzilles pautes que et permetran fer-te teva una dieta saludable com una rutina de cura del teu cos i de la teva ment. Te’ls detallem a continuació:

  • Fuig de les dietes miracle. Els miracles, a Lourdes. També en dietètica. Cap dieta miracle de reducció exagerada de pes en molt poc temps et permetrà mantenir els estàndards de salut. Ans al contrari, segurament t’acabarà aportant només frustració un cop recuperis els quilos que et sobren amb la mateixa velocitat que els hauràs perdut.
  • La constància és la clau. Només des d’una dieta sana regular aconseguirem els bons resultats d’una alimentació saludable. Els efectes acordió són dolents per al cos i per la ment, així que cal prendre el costum de cuidar-nos regularment. Ens podem "passar" un dia, és clar, però cal que tinguem constància en els bons hàbits alimentaris per evitar el desgast mental i corporal d’estar permanentment guanyant i perdent pes.
  • Esport feliç com a estil de vida. La fórmula més senzilla per aconseguir un equilibri saludable en cos i ment és saber que, quan estiguem en un pes òptim, hem de gastar tantes calories com les que ingerim cada dia. L’esport ens ajudarà molt, en aquest sentit, així que trobar la felicitat en fer exercici físic a diari és un gran avenç per a qualsevol persona.
  • Normes bàsiques que recordaràs fàcilment. Què vol dir menjar sà? Bàsicament, ho podríem resumir en evitar al màxim aliments processats, fregits i rics en grasses. Alhora, mantenir a distància els aliments o begudes alts en sucre. Per contra, hauríem de consumir regularment aliments frescos, sobretot verdures i fruita. Per últim, cal controlar les porcions amb sentit comú.
  • Cinc o sis àpats per a un metabolisme sempre a punt. El darrer consell que us volem aportar és recomanar-vos la rutina de fer cinc o sis àpats al llarg del dia: un esmorzar complet, un esmorzar complementari, un dinar variat, un berenar conscient, un sopar lleuger i, si ha passat molta estona entre el darrer àpat i l’hora d’anar a dormir, un ressopó. Cal consultar als dietistes i especialistes en nutrició quin tipus d’aliments són millors per a cada àpat, així com la combinació més profitosa amb els moments en els que fem exercici físic destacat.