Les intoleràncies alimentàries són una preocupació creixent en la societat actual, afectant un nombre significatiu de persones a tot el món. A Espanya, fins al 3% de la població adulta i fins al 6% dels nens sofreix conseqüències adverses per a la salut com a resultat del consum de determinats aliments o ingredients alimentaris segons l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició.


Aquestes reaccions adverses a uns certs aliments poden causar una varietat de símptomes, des de molèsties digestives fins a problemes de pell i fatiga. Identificar els aliments responsables d'aquestes reaccions és crucial per a millorar la qualitat de vida dels qui les pateixen.


Què són les intoleràncies alimentàries?


Les intoleràncies alimentàries són respostes adverses a uns certs aliments que l'organisme no pot assimilar correctament que no impliquen el sistema immunitari, a diferència de les al·lèrgies alimentàries. Mentre que les al·lèrgies alimentàries desencadenen una resposta immunitària que pot ser potencialment greu, les intoleràncies alimentàries solen provocar símptomes més lleus i poden ser més difícils d'identificar. No obstant això, malgrat ser més lleus, aquests símptomes poden arribar a ser molt molestos per als qui els pateixen, dificultant aspectes de la seva vida quotidiana.

Entre els símptomes més comuns, destaquen:

  • Problemes gastrointestinals com inflor, gasos, diarrea o restrenyiment.
  • Maldecaps recurrents.
  • Fatiga i falta d'energia.
  • Problemes de pell com a èczema o acne.
  • Dolores articulars.
  • Problemes respiratoris com a congestió nasal o asma.

¿Com podem identificar si patim una intolerància alimentària?

Identificar si es pateix una intolerància alimentària pot ser un procés que requereix observació i, en alguns casos, l'ajuda d'un professional de la salut. Actualment, comptem amb l'opció d'identificar aquestes intoleràncies a través de proves de laboratori.

Imagen1Imagen1

Test A200

És una prova que avalua la resposta del nostre sistema immune enfront de determinats aliments (més de 200) per a identificar aquells que poden estar causant intoleràncies. Per a això es realitza una extracció de sang perifèrica al pacient, que haurà d'estar 6 hores en dejú abans de la prova. Els resultats estaran disponibles en 17 dies laborables. És un test indicat per a persones que presentin algun dels símptomes que es presenten a continuació sense diagnòstic etiològic i que no estiguin en tractament immunodepressor:

  • Diarrea
  • Nàusees
  • Acne
  • Psoriasi
  • Picor urticària
  • Mal de cap
  • Migranya
  • Tos
  • Bronquitis
  • Asma
  • Ansietat
  • Depressió
  • Fatiga
  • Dolor o rigidesa muscular
  • Fibromiàlgia
  • Retenció de líquids

L'eliminació de la dieta d'aquells aliments als quals es presenti hipersensibilitat (nivells de IgG anormals) proporcionarà una notable millora en un alt percentatge de pacients.


Test d'Intoleràncies Genètiques Digestives (Lactosa, Fructosa i Gluten)


Es tracta d'un estudi genètic a partir d'una mostra de sang per a conèixer el risc a patir intoleràncies genètiques digestives (al gluten, a la lactosa i a la fructosa) i poder descartar la malaltia amb un 99% de seguretat, en cas d'obtenir un resultat negatiu.
En tractar-se de trastorns hereditaris, és important realitzar els estudis als familiars de primer grau (pares, fills, germans) amb la finalitat de poder realitzar un diagnòstic adequat en el moment de presentar símptomes o poder descartar la malaltia. És un test especialment indicat per a aquelles persones que desitgin conèixer el seu risc genètic a patir intolerància al gluten, la lactosa o la fructosa, a aquelles persones que presentin símptomes digestius i a les persones amb familiars pròxims amb aquestes intoleràncies. Els resultats obtinguts són per a tota la vida, ja que l'ADN no varia. Una prova molt recomanable perquè
l'especialista adapti la dieta de forma personalitzada, obtenint uns resultats ràpids i precisos, eliminant de la dieta l'aliment perjudicial per al pacient i incloent, si és necessari, altres aliments que tinguin les mateixes propietats nutricionals per a obtenir una dieta equilibrada en nutrients.


Les intoleràncies alimentàries poden afectar significativament la qualitat de vida dels qui les pateixen, però identificar els aliments desencadenants pot ser un desafiament. Afortunadament, existeixen proves disponibles, com el Test A200 i els test genètics, que poden ajudar en aquest procés. Aquestes proves proporcionen informació valuosa que pot guiar canvis en la dieta i l'estil de vida per a millorar la salut i el benestar. Si experimentes símptomes d'intolerància alimentària, no dubtis a parlar amb un professional de la salut per a determinar la millor estratègia de diagnòstic i tractament.