La participació en una mitja marató és un desafiament emocionant que requereix una preparació meticulosa, no només en termes d'entrenament físic, sinó també en la cura i l'escolta del nostre cos. Una preparació que hem de cuidar amb especial atenció la setmana prèvia a la mitja marató, ja que allò que fem pot millorar o perjudicar el nostre rendiment el dia de la cursa.

És possible que, durant els darrers dies, quan comencen a aflorar els nervis, la nostra ment s'inunda de dubtes sobre què fer abans del gran moment. El Dr. Gonzalo Samitier, responsable del servei de Traumatologia i especialista en Lesions Esportives del Centre Mèdic Quirónsalud Aribau, afirma que la clau és "no deixar que els nervis o la motivació ens desviïn de la nostra estratègia de preparació, que s'ha de marcar sempre per rendir sense posar en risc la nostra salut".


errores que no debemos cometer la semana previa a una media maratónerrores que no debemos cometer la semana previa a una media maratón


Quins errors cal evitar la setmana abans de la cursa?


  • Entrenar massa: la sobremotivació prèvia a la cursa ens pot portar a voler intensificar els nostres entrenaments. És important no deixar-nos portar per aquesta excitació i fer entrenaments lleugers (reduint el volum, però no el nombre de sessions) que ens permetin mantenir el nostre cos actiu però evitant l'esgotament i el risc de lesió.
  • No entrenar gens: la por a l'esgotament o les lesions prèvies a la cursa ens pot portar a voler reduir, gairebé del tot, els entrenaments. És essencial no deixar d'entrenar, ja que l'activitat física de la setmana prèvia a la mitja marató mantindrà els nostres músculs actius i el nostre cos preparat per a les exigències del dia D.
  • Canviar la rutina d'exercicis: en els darrers dies abans de la mitja marató cal evitar els exercicis que no ens resultin familiars per limitar el risc de lesió. La clau és mantenir una rutina coneguda modulant el volum i reforçant els estiraments i exercicis de mobilitat.
  • Descuidar la nutrició i la son: no mantenir una alimentació correcta i uns bons hàbits de son i descans poden provocar un descens del rendiment causat per fatiga i, com a conseqüència, un augment del risc de lesió.
  • Estrenar nou equipament: malgrat que les sabatilles s'han de canviar de forma periòdica per mantenir la seva capacitat d'amortiment (com més gran és l'amortiment de la sabatilla, més reduït és l'impacte de la gambada i menor és el risc de patir una lesió per sobrecàrrega), mai han de canviar-se just abans d'una carrera. El moment per "provar" és durant els entrenaments, no la setmana prèvia a la mitja marató.

La setmana prèvia a una mitja marató és més important que mai cuidar el nostre cos de manera integral i escoltar-lo per poder donar resposta a les vostres necessitats. "L'objectiu de córrer una mitja marató ha de ser no només creuar la línia de meta, sinó fer-ho en unes condicions físiques òptimes que ens permetin continuar entrenant i no patir lesions a posteriori", comenta el Dr. Samitier.

Evitar lesions està més a les nostres mans del que podem arribar a pensar, ja que la majoria de lesions del corredor són degudes a sobrecàrregues. Així doncs, davant l'aparició de qualsevol molèstia, és important acudir a l'especialista en medicina esportiva per fer-ne una avaluació i evitar que es puguin convertir en una cosa més gran.

Bona carrera!