Hablemos del Botulismo

A partir dels casos de botulisme d´aquests últims dies, fem una mica de memòria d´aquesta malaltia.

El Botulisme sol produir-se per la ingesta d´aliments contaminats, és poc freqüent però pot ser mortal en un 5-10% dels casos si no hi ha un tractament ràpid.Està provocat per la toxina botulínica produïda per un bacteri anomenat "Clostridium Botulinicum" que bloqueja les funcions neurològiques i pot produir paràlisis respiratòria i muscular.

Aquests aliments contaminats han estat elaborats malament , cal vigilar especialment les llaunes , envasats o fermentats a casa.

Per prevenir la intoxicació alimentària se segueixen les CINC CLAUS de la OMS.

1.- Mantenir la higiene

2.- Separar aliments crus i cuits.

3.- Cocció total.

4.- Mantenir aliments a temperatures segures.

5.- Utilitzar aigua potable, ingredients crus segurs.


Dra. Margarita Carbonell

Unitat Pediatria QMS

Etiquetes: botulismo | carbonell | Pediatria