El Dr. Gonzalo Samitier Solís, Cirurgià Ortopèdic especialista en lesions de Genoll, Muscle i Esportives de Centre Mèdic Quironsalud Aribau ens explica tot el que hem de saber sobre aquesta mena de lesions i com podem previndre-les.



A Espanya hi ha aproximadament 5 milions d'esquiadors habituals dels quals aproximadament 2-3 de cada 1.000 patiran una lesió.


Hi ha una gran varietat de lesions que poden ocórrer durant la pràctica de l'esquí, entre les més freqüents d'importància estan les lesions lligamentoses de genoll i en concret, la lesió del lligament creuat anterior. Amb l’snowboard hi ha més lesions proporcionalment a nivell de membres superiors, en protegir-se de la caiguda amb les mans o impactar sobre el muscle, així doncs, aquests tindran més luxacions i fractures de muscle, clavícula o de nina; el disseny de botes més altes ha reduït el nombre de lesions de turmell, i l'ús del casc el dels traumatismes cranioencefàlics.


La lesió del lligament creuat anterior sol produir-se per un mecanisme torsional i s'acompanya d'un espetec i inflamació; en la majoria de les ocasions aquesta lesió requerirà una reconstrucció quirúrgica. La luxació de muscle en primera instància requereix un estudi radiològic confirmatori i la reducció del cap humeral dins de l'articulació; posteriorment hem de buscar ajuda especialitzada, perquè els episodis de luxació continuaran produint-se en els esportistes més joves, fent necessària una intervenció quirúrgica.


Una altra lesió molt característica a la mà és el denominat polze de l'esquiador, que es produeix en quedar-se ancorat el dit amb el nostre bastó i produir-se un mecanisme d'extensió forçada danyant el lligament col·lateral cubital medial.



"La pregunta és si podem evitar aquestes lesions i la realitat és que sí, en molts casos, si seguim una sèrie de recomanacions."

En els mesos previs a la temporada d'esquí hem de condicionar el nostre físic a l'activitat de l'esquí i enfortir la musculatura de cames i tronc, sobretot si ens exigirem esquiar a un gran nivell. A l'inici d'un dia d'esquí és recomanable realitzar un calfament previ i també és molt recomanable no apurar les últimes baixades fins al final del dia, que és quan la neu sol estar en pitjors condicions i ens trobem més fatigats; també, hem de nodrir-nos i beure correctament durant el dia, de manera que això no afecte els nostres reflexos i rendiment; els dies més concorreguts com els festius, sol haver-hi també més accidents.


Hem de ser conscients de les nostres capacitats tècniques i no hem de realitzar baixades o esquiar molt per damunt del nostre nivell; prendre classes per un instructor qualificat que fins i tot pot ensenyar-nos sobre com caure és altament recomanable.


"Hem de seguir les recomanacions de les instal·lacions, i sobretot no quedar-nos aïllats, de manera que puguem rebre assistència ràpida davant un eventual accident greu."


És intel·ligent invertir en una vestimenta amb les proteccions adequades, incloent ulleres, casc, guants i l'encoixinat de la roba, a més de l'equip. Cal recordar que, amb baixes temperatures i vent, la sensació tèrmica pot ser de fins a 10 a 20° menys que la temperatura ambient augmentant el risc de patir congelacions i hipotèrmia.


La bona notícia és que els esports de neu en general, si es practica de manera moderada, no es considera un esport de gran impacte i per tant és ben tolerat per l'organisme, fins i tot en fases de recuperació d'un genoll o muscle, per la qual cosa excepcionalment els professionals desaconsellarem la seva pràctica si es practica de manera moderada.

Etiquetes: lesions esportives | esports d'hivern | Dr. Samitier