El 40% de la població mundial té dificultats per mantenir un somni saludable i gairebé un 20% pateix insomni, una xifra que s'incrementa al 40%-50% entre els més grans de 65 anys.

En una xerrada celebrada al Centre Mèdic Aribau, La Dra. Mª Ángeles Idiazábal, Neurofisiòloga i responsable de la Unitat del Somni al Centre Mèdic Aribau i Directora de l'Institut Neurocognitiu INCIA, va advertir sobre les conseqüències a curt i llarg termini de la manca de descans, així com dels beneficis d’un somni reparador. "Dormir bé és fonamental per mantenir el correcte estat de salut física i mental", afirma la Dra. Idiazábal.

IMG-20230531-WA0002IMG-20230531-WA0002


Dormir és un procés complex, actiu i dinàmic format per diferents fases durant les quals el cervell s'activa per propiciar el procés de regeneració i reparació del cos i la ment, restablint l'energia cel·lular, consolidant la memòria i l'aprenentatge, eliminant toxines, afavorint el sistema immunitari, etc. Quan no dormim bé, disminueix l'activitat frontal i parietal del nostre cervell, cosa que afecta la nostra memòria, dificulta la nostra presa de decisions i la resolució de problemes. Així mateix, la manca de son de qualitat alterna el nostre estat d'ànim ens genera irritabilitat i somnolència. Però més enllà de les conseqüències a curt termini, la Dra. Idiazábal va destacar la perillositat dels riscos a llarg termini "tendència a la diabetis i l'obesitat, a estats de depressió i ansietat, augment del risc de patir malalties cardíaques, alteració del sistema immune, dolor crònic… El somni pot ser un factor de risc cardiovascular al mateix nivell que el tabac".

Les evidències científiques ens permeten afirmar que dormir és tan important per a la salut i el benestar com la nutrició i l'exercici.


Què podem fer per dormir millor?

El més important és adquirir uns bons hàbits i higiene del son que ens permetin dormir amb qualitat i en la quantitat que necessitem. Per això, l'especialista ens recomana:

  • Portar una dieta mediterrània cardiosaludable amb sopars lleugers i suaus
  • Evitar la ingesta d'alcohol (almenys 4 hores abans de ficar-se al llit) i no fumar
  • Evitar el consum de cafeïna, teïna, xocolata o begudes energètiques (almenys 6 hores abans d'anar a dormir)
  • Mantenir un horari regular i estable de son, procurant ficar-se al llit i aixecar-se sempre a la mateixa hora
  • Evitar l'ús de pantalles a les hores prèvies al son (incloent-hi l'ús del mòbil)
  • Realitzar exercici físic, però mai en les hores prèvies en ficar-se al llit
  • Procureu mantenir baixos els nivells d'ansietat durant el dia
  • Relacionar el llit amb el son: no menjar, veure la TV o treballar-hi

Si no ens podem dormir, ens hem d'aixecar i promoure una activitat relaxada, que pugui bloquejar l'ansietat derivada d'aquesta manca de son. La lectura, escoltar la ràdio, prendre una infusió relaxant o fer exercicis de relaxació poden ajudar per tornar a presentar somnolència o somni.