La Cardiologia Clínica s'ocupa de la valoració integral del pacient en funció dels símptomes a què es refereix. Es tracta d'arribar a un diagnòstic tan precís com sigui possible i, en funció d'això, plantejar el tractament més adequat, que podrà requerir fàrmacs específics i, moltes vegades, intervencions específiques. Per dur a terme la valoració integral del pacient a l'Institut del Cor Quirónsalud Dexeus es realitzarà, a més d'un interrogatori i d'exploració cardiològiques exhaustives, un examen de la funcionalitat cardíaca que inclourà una prova o una altra segons el símptoma predominant. En tots els pacients es farà almenys un electrocardiograma, una ecocardiografia transtoràcica i una analítica general. Posteriorment es realitzarà una prova o una altra segons la simptomatologia. Els símptomes més habituals de consulta solen ser dolor o molèstia al pit, sensació de palpitacions, marejos, pèrdua de coneixement amb recuperació espontània (síncope), sensació de manca d'aire o disminució de la capacitat funcional, i la hipertensió arterial. Si el símptoma predominant és dolor toràcic, es realitzarà, si no hi ha contraindicació, una prova d'esforç. Segons el resultat es procedirà a realitzar altres exploracions més sofisticades, com ara un angioTC coronari, per visualitzar les artèries coronàries, o un cateterisme, que a més de visualitzar-les permet tractar-les. Si el símptoma predominant són les palpitacions, marejos o síncopes, es realitzarà un Holter (monitorització de l'electrocardiograma durant 24-48 hores) i segons el resultat, una prova en taula basculant i/o un estudi electrofisològic, que ens dirà com funciona el sistema elèctric del cor i a més permet tractar algunes arítmies.


En els casos de necessitat d'avaluació de la pressió arterial, es realitzarà un MAPA de pressió arterial, que consisteix en una monitorització durant 24h de la pressió arterial i una analítica dirigida a descartar causes secundàries d'hipertensió arterial. Per acabar, segons els resultats d'algunes de les proves anteriors, pot ser necessari estudis diagnòstics d'imatge més detallats. Per exemple, si volem visualitzar les vàlvules cardíaques amb nitidesa, practicarem un ecocardi transesofàgic, i si considerem adequada una anàlisi detallada del múscul cardíac (miocardi) i del funcionament global del cor, farem una ressonància cardíaca.

Altres persones poden acudir no per un símptoma, sinó per una revisió mèdica cardiològica. En aquest cas, a més de l'interrogatori i l'exploració cardiològiques exhaustives, l'electrocardiograma i l'ecocardiografia, es farà una valoració del risc cardiològic global. Segons el resultat daquestes proves es procedirà a la realització daltres proves més sofisticades.


Proves que sol·licitem:


Electrocardiograma:

Registra el senyal elèctric del cor per detectar diferents afeccions cardíaques. Es col·loquen elèctrodes al pit per registrar els senyals elèctrics del cor que provoquen els batecs.


Ecocadiograma transtoràcic:

Consisteix en la visualització del cor mitjançant ultrasons amb un transductor que es posa en contacte amb la zona toràcica del pacient. A més de les estructures cardíaques, podrem avaluar la funció global del cor i visualitzar l'aorta.


Ecocadiograma transesofàgic (ETE):

Es basa en el mateix principi, però en aquest cas el transductor va incorporat en una sonda d'endoscòpia, cosa que requerirà la sedació del pacient. Permet visualitzar les estructures cardíaques amb més nitidesa i precisió.


Prova d'esforç:

També coneguda com a ergometria, mostra com es comporta el cor durant l'activitat física. L'exercici fa que el cor bombegi amb més força i més ràpid. La prova desforç pot indicar problemes amb el flux sanguini dins del cor.


AngioTC coronari:

És un TAC amb contrast que, utilitzant un programari especial, permet visualitzar les estructures cardíaques amb gran resolució. Està dirigit fonamentalment a la visualització de les artèries coronàries i altres vasos sanguini.


Cateterisme:

Consisteix en la introducció d'uns catèters que van fins al cor, per tal de valorar-ne l'anatomia, les artèries coronàries, el funcionament, mesurar la pressió a les cavitats cardíaques, a més de comprovar si hi ha alguna vàlvula cardíaca alterada.


Holter:

El monitor Holter es fa servir per determinar com respon el cor a l'activitat normal. El monitor també es pot fer servir: Després d'un atac cardíac. Per diagnosticar problemes amb el ritme cardíac que poden estar causant símptomes com palpitacions o síncope (pèrdua de consciència/desmais).


Estudi electrofisiològic:

Un estudi electrofisiològic, també anomenat electrofisiologia cardíaca invasiva, consisteix en una sèrie de proves que examinen l'activitat elèctrica del cor. El sistema elèctric del cor produeix senyals (impulsos) que controlen el ritme dels batecs.


Taula de basculació:

La prova de taula basculant és una prova d'estimulació ortostàtica passiva dissenyada per investigar les causes dels síncopes (desmais) sense una causa ja definida que presentin símptomes addicionals com la inestabilitat o vertigen.


CardioResonància:

És una ressonància amb contrast que, utilitzant un programari especial, permet visualitzar les estructures cardíaques amb gran resolució. Està dirigit fonamentalment a la visualització del cor en moviment, sobretot el múscul cardíac (miocardi) i les vàlvules.


MAPA de pressió arterial:

La monitorització de la pressió arterial (MAPA) és una prova amb què es pretén mesurar la pressió arterial d'un pacient de forma periòdica, fora del context medicohospitalari, durant un període de temps programable, generalment durant les 24 hores del dia.