La Unitat de Cardiopaties congènites d'Hospital Universitari Dexeus ha realitzat amb èxit 186 intervencions a nens procedents de diversos països en els darrers vuit anys en el marc del seu programa de cooperació internacional.

El 14 de febrer se celebra el Dia Mundial de les Cardiopaties congènites amb l'objectiu de sensibilitzar a la societat de la prevalença d'aquestes alteracions al cor que poden ser incompatibles amb la vida i que a 2/3 del planeta segueixen sent la segona causa de mortalitat infantil. "A prop de 20.000 nens moren cada any a causa d´una cardiopatia congènita" afirma el Dr. Raúl Abella, especialista en cirurgia cardíaca pediàtrica i director del Centre Internacional Cor Barcelona -Cor All center a l´Hospital Universitari Dexeus.

8 anys de Programa de cooperació internacional

L'equip del Dr. Raúl Abella va iniciar la seva activitat a la Unitat de Cardiopaties congènites d'Hospital Universitari Dexeus el 2014 i des de llavors va posar en marxa un programa de cooperació internacional amb dos objectius: D'una banda, resoldre els casos d'un grup de pacients crítics que tenen necessitat urgent de tractament i de l'altra formar professionals als països d'origen i ajudar-los a muntar estructures perquè en un futur puguin donar resposta al tractament de cardiopaties congènites de forma autònoma.

"Lamentablement" afegeix Abella "encara hi ha molts països que no compten amb les estructures ni amb el personal especialitzat per fer front al tractament de les cardiopaties congènites".

En el marc d'aquest programa, l'equip del Dr. Abella ha realitzat amb èxit 186 procediments a nens procedents de 15 països: Panamà, Costa Rica, República Dominicana, Veneçuela, Nicaragua, Brasil, Mèxic, Rússia, Ucraïna, Polònia, Portugal, Emirats Àrabs i Iraq.

Històries de petits guerrers

Cadascuna d’aquestes intervencions porta escrita la història d’un petit guerrer. És el cas de Mirialis, una de les primeres pacients de programa. Procedent de l'Illa Ometepe a Nicaragua va ser intervinguda a l'Hospital Universitari Dexeus 2014 amb tot just dos anys després de detectar-li una greu afecció cardíaca que provocava que ho arribés sang als pulmons. Avui dia, Mirialis ha fet deu anys i porta una vida completament normal.

Cardiopaties congènites de màxima complexitat

"A l'Hospital Universitari Dexeus tractem nens amb cardiopaties congènites de màxima complexitat amb uns resultats de supervivència del 99%. El nostre índex de complexitat segons l'escala d'Aristòtil és del 7.3 per sobre de la mitjana europea i, de fet, operem nens que no tenen solució quirúrgica a altres llocs" explica el Dr. Abella.

Segons el cirurgià, aquest nivell de complexitat i excel·lència requereix un centre altament especialitzat i dotat d'estructures que permetin el seguiment integral de qualsevol cardiopatia congènita, des de nadons en gestació fins a l'edat adulta. Per això comptem amb la col·laboració d'obstetres, diagnòstic per la imatge, neonatòlegs, intensivistes, anestesistes, cirurgians, cardiòlegs, perfusionistes i personal d'infermeria, altament qualificats".

"La nostra activitat en l'àmbit de la cooperació internacional no seria possible sense el compromís i l'ajuda d'organitzacions no governamentals, governs i fundacions" afirma el cirurgià "ja que és un procés complex que a més requereix suport logístic i burocràtic".


Al Programa col·laboren, entre d'altres, la Fundació Quirónsalud, la Fundació Carme Chacón, la Fundació Petit Mon i la Fundació Hospitalità, a Espanya, Fundació Luis Casis i seguim amb més i la Fundació Obsequi de Vida, a Panamà i la Fundació Rusfond, a Rússia.

El programa compta a més amb l'ajuda de més de 50 voluntaris de l'Associació de Cardiopatia congènites CorAllfamily que ofereixen suport i acompanyament als pacients ia les famílies durant la seva estada a Barcelona.

Què són les cardiopaties congènites?

Les cardiopaties congènites són alteracions del cor i dels grans vasos sanguinis que s'originen durant el desenvolupament embrionari durant l'embaràs quan es formen les estructures cardiovasculars principals. Les alteracions més greus poden ser incompatibles amb la vida intrauterina, però en molts casos, el nadó neix i ha de ser intervingut per a urgència o en altres casos la cardiopatia congènita no es diagnostica fins un temps més tard. El 30% de les cardiopaties congènites s'han d'operar durant el primer mes de vida, cosa que augmenta la complexitat de la cirurgia cardíaca.