Contacte amb el Servei de Pediatria

Responsable: IDCQ HOSPITALES Y SANIDAD S.L.U. Carrer Zurbarán 28, Madrid (28010) Dades de contacte DPO: DPO@quironsalud.es Finalitat: Atendre correctament la seva petició d’informació. Procedència: Propi interessat. Legitimació: Interès legítim en respondre als seus dubtes i gestionar les seves cites. Destinataris: Les dades personals no seran comunicades a tercers excepte obligació legal o previ consentiment de l'interessat. Drets: Podrà exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, oposició, portabilitat i limitació del tractament, com s'explica en la Informació Addicional.

L'esofagitis eosinofílica (EoE) és una malaltia inflamatòria crònica de l'esòfag, que es pot presentar en nens i adults, desencadenada quan un al·lergen alimentari o inhalat entra en contacte amb el sistema immunològic de la paret de l'esòfag. A nivell microscòpic, una quantitat més gran del que és habitual d'eosinòfils (un tipus de glòbul blanc) s'acumulen desencadenant una resposta d'inflamació i danys del teixit esofàgic.

S'estima que a Espanya hi ha aproximadament 40.000 afectats per EoE, molts encara sense diagnosticar. Els pacients afectats associen sovint altres al·lèrgies intervingudes per Ig E (asma bronquial, rinitis al·lèrgica, èczema). Hi ha una estreta relació entre l'EoE i l'al·lèrgia alimentària IgE.

Els símptomes són de disfunció esofàgica i depenen de l'edat del pacient. En nadons i nens són freqüents els vòmits, el rebuig a l'aliment, retard en el creixement, dolor toràcic i abdominal. En nens grans es podria presentar la disfàgia (dificultat per empassar), impactació alimentària (l'aliment s'encalla a l'esòfag). En adults els símptomes comuns són disfàgia, impactació i dolor toràcic.

Actualment la gastroscòpia amb presa de múltiples biòpsies d'esòfag, són claus tant a la fase del diagnòstic definitiu com a la valoració de la resposta al tractament.

Les proves d'al·lèrgia no són suficients per identificar amb precisió els aliments desencadenants. De moment, no es tenen biomarcadors en sang que permetin monitoritzar la malaltia.

Els objectius del tractament són la millora o resolució dels símptomes, troballes endoscòpiques i troballes histològiques, i la prevenció de complicacions (estenosi/fibrosi, perforació, malnutrició) que es poden presentar si no es tracta la malaltia. Es disposa de diversos tipus de tractament, tots requereixen ser individualitzats i complir sota supervisió mèdica. Ells són: fàrmacs (inhibidors de la bomba de protons, corticoides deglutits), dietes empíriques (eliminació dels aliments habitualment implicats: llet, gluten, ou, llegums, fruits secs, peix i marisc).

Per tenir un gran impacte sobre la qualitat de vida del pacient i la seva família produït per l'absentisme escolar, visites mèdiques, endoscòpies, tractaments… requereix també tractament i/o suport psicològic.