Investigadors dels Serveis d'Oftalmologia i Reumatologia i de la Unitat d'Assaigs Clínics de l'Hospital Universitari Dexeus han posat en marxa un estudi clínic amb pacients de fibromiàlgia per tractar establir la relació entre els símptomes d'ull sec, l'alteració de les fibres nervioses de la còrnia i activació de gens associats a aquesta patologia. L'objectiu principal és establir uns criteris clínics i amb biomarcadors per facilitar el diagnòstic i el grau de gravetat de la fibromiàlgia.


Què és la fibromiàlgia?

La fibromiàlgia és una síndrome caracteritzada per la presència de dolor crònic generalitzat i d'origen desconegut. Generalment es presenta juntament amb altres símptomes entre ells: fatiga, problemes del son, anomalies digestives i genitourinàries; desordres psiquiàtrics i dolor sever en punts sensibles del cos en el moment d'activitat física, sense que trobin troballes de laboratori ni proves diagnòstiques plenament concloents per al seu diagnòstic definitiu, per la qual cosa és necessària la investigació per establir noves eines de diagnòstic més precises.

"En aquest sentit," explica la Dra. Maria José González, del Servei de Reumatologia de l'Hospital Universitari Dexeus "actualment sabem que, en una àmplia majoria de casos, la fibromiàlgia pot estar associada a símptomes oculars (sensació de cos estrany, irritació) i alteracions visuals (visió borrosa), coexistint amb síndrome d'ull sec DED (Dry Eye Disease) i canvis en la sensibilitat corneal".


Microscopio confocal webMicroscopio confocal web


Relació entre fibromiàlgia i ull sec neuropàtic

El 67% dels pacients de fibromiàlgia presenta símptomes dull sec. En la majoria dels casos es tracta d’ull sec neuropàtic caracteritzat per presentar una hipersensibilitat de les fibres nervioses de la còrnia, responsables de les molèsties simptomàtiques i el dolor que refereixen els pacients. "Aquest tipus d'ull sec és el que més sovint s'associa als pacients amb fibromiàlgia" afirma el Dr. Carlos Vergés, cap del Servei d'Oftalmologia de l'Hospital Universitari Dexeus.


"De fet, per confirmar l'alteració les fibres nervioses fines alterades en fibromiàlgia, fem un estudi de microscòpia confocal a còrnia, ja que les fibres de la còrnia són d'aquest tipus i si observem que estan alterades, s'admet que aquesta alteració és la mateixa que apareix a tot l'organisme i que seria responsable de la hipersensibilitat al dolor que pateixen aquests pacients, inclosos els ulls (dolor neuropàtic)" afegeix Vergés.


Resultats preliminars

Segons els primers resultats de l'estudi que es van presentar al XLVII Congrés Nacional de Reumatologia el 80% de pacients amb fibromiàlgia i ull sec presenten alteracions de les fibres nervioses fines. "Presenten disminució de la densitat i alteracions en la morfologia" apunta la Dra. Maria José González.

Tot i això, de moment no hem pogut establir una correlació entre l'afectació de les fibres i la gravetat o la durada de la fibromiàlgia. Cal esperar a acabar l'estudi analitzant també la presència dels gens COMT i MTHFR en aquests pacients i observar si influeix en el curs clínic de la malaltia".

microscopia confocalmicroscopia confocal

Microscopia confocal y biomarcadores genéticos

En el estudio, que está previsto que acabe en noviembre de este año, participarán 60 pacientes a los que se realizará un análisis de las fibras nerviosas finas de la córnea con microscopia confocal. "Se trata de una prueba no invasiva en el ojo, en la córnea y evita tener que recurrir a biopsias invasivas" explica el Dr. Vergés. "Los biomarcadores genéticos lo estudiamos analizando un grupo de genes en sangre, determinando la mutación C677T del gen MTHFR y la presencia del polimorfismo V158M COMT".

El estudio se realiza con la colaboración de los servicios de Oftalmología, Reumatología y el laboratorio de Biología Molecular del Instituto Oncológico Rosell, en el Hospital Universitari Dexeus de Barcelona.