La malaltia tromboembòlica venosa és la formació de coàguls de sang a les venes ja sigui en les grans venes de les extremitats inferiors (trombosi venosa profunda) o en els vasos del pulmó (embòlia pulmonar). En tots els casos és important detectar-lo i tractar-lo com més aviat millor ja que aquests trombes poden provocar una afectació greu de salut.

En general, la immobilitat és un factor de risc conegut de trombosi, però la pandèmia pel coronavirus ha fet emergir altres possibles riscos.

Risc de trombosi associat a Covid-19

"L'experiència que hem tingut amb els pacients ingressats per Covid-19 ens confirma que, per causes de la fisiopatologia de la pròpia malaltia, en aquests pacients augmenta el risc de trombosi tant venosa profunda com pulmonar i, fins i tot, trombosi arterials" afirma el Coordinador clínic de el Servei d'Angiologia i Cirurgia Vascular de l'Hospital Universitari Dexeus, el Dr. Sergi BellmuntEste enlace se abrirá en una ventana nueva.

"Evidentment en pacients ingressats que han de romandre en llit o la UCI, aquest risc s'agreuja" afegeix el Dr. Bellmunt "però també hem detectat aquest augment del risc de trombosi tant en pacients que han estat atesos amb simptomatologia més lleu però que han de romandre en aïllament, tant a l'ésser donats d'alta hospitalària com en els pacients que han de confinar-se a casa amb simptomatologia lleu. Un risc pel mateix coronavirus que s'ha vist accentuat a causa de la immobilitat del confinament i també a la fatiga que presenten els pacients que superen la malaltia".

Combatre el risc de trombosi en confinament

Des del Servei d'Angiologia i Cirurgia vascular de l'Hospital Universitari Dexeus recomanen que aquests pacients confinats i que han superat o tenen simptomatologia lleu realitzin un mínim d'activitat física. "Per exemple poden donar petites passejades per casa cada hora o posar els peus en alt quan estiguin asseguts o estirats i sobretot han d'estar atents si noten que se'ls infla una de les dues cames o si, de sobte, tenen la sensació que els falta l'aire. Aquestes són les dues senyals d'avís per posar-se en contacte amb un especialista".

El Dr. Bellmunt adverteix que "en tot cas, amb Covid o sense, s'ha d'evitar la immobilitat i realitzar activitat física de forma habitual per evitar el risc de trombosi".