El servei de neurologia de l’Hospital Universitari Dexeus, del Grup Quirónsalud, ha incorporat en les seves instal·lacions un estimulador magnètic transcraneal (EMT). Es tracta d’una eina de gran valor diagnòstic i Dexeus serà l’únic centre privat de Barcelona que compti amb ella. Gràcies a aquest EMT, els pacients amb afectació de la via motora comptaran amb una prova senzilla i indolora que ajudarà al diagnòstic i el tractament d’aquesta. La Dra. Sara Yagüe, cap de Neurofisiologia de l’Hospital Universitari Dexeus, ha estat una de les impulsores en l’adquisició d’aquest equip nou.


Aplicacions múltiples

Entre els diferents tipus de pacients que es poden beneficiar de les possibilitats diagnòstiques d’aquesta nova eina hi ha principalment aquells que pateixen alteracions de la via corticoespinal secundàries a una patologia de la medul·la espinal. En patologies medul·lars com la mielopatia cervical, les hèrnies discals amb compressió medul·lar, la siringomièlia, la mielitis o les lesions ocupants d’espai (quists o tumors) resulta d’importància vital valorar si hi ha afectació motora i en quin grau, ja sigui per al diagnòstic, el tractament, la indicació quirúrgica, la valoració prequirúrgica o el seguiment evolutiu.


En pacients que presenten una debilitat aguda o crònica, pot resultar de gran utilitat per a establir l’origen d’aquest dèficit, ajudar a filiar l’etiologia i establir un tractament més adequat.


En pacients amb esclerosi múltiple, els estudis d’estimulació magnètica permeten detectar afectacions de la via motora i fer un seguiment d’aquest dèficit motor i la resposta d’aquest al tractament.


Així mateix, gràcies al temps de conducció motora es pot determinar el grau d’afectació de les neurones motores d’àmbit central en pacients amb parkinsonisme atípic, esclerosi lateral amiotròfica o signes ambigus d’afectació de la via piramidal o corticoespinal, i ajudar en el diagnòstic d’aquestes entitats. Una altra aplicació és en pacients amb un ictus agut, com una manera de preveure la recuperació del dèficit motor.


Tècnica no invasiva i indolora

Aquesta tècnica fou introduïda pel Dr. Barker el 1985. Des d’aleshores ha constituït un mètode rutinari dins de la neurofisiologia clínica per a valorar la integritat de les vies corticoespinals en diferents patologies neurològiques que comporten una disfunció d’aquestes vies.


Bàsicament, consisteix en una bobina que es col·loca de manera tangencial al cap del pacient i a través de la qual s’aplica un camp magnètic que penetra el crani amb una atenuació mínima i indueix un corrent en el teixit cerebral. Aquest corrent davalla pel feix corticoespinal i els nervis perifèrics i genera respostes musculars que permeten estudiar amb detall el funcionament del sistema nerviós.


_G9A2518_G9A2518


Un dels avantatges principals de l’estimulació magnètica transcraneal és que es tracta d’un mètode segur, no invasiu i indolor d’estimulació del còrtex motor. D’aquesta manera, es pot fer un estudi de la via corticoespinal tant per a cercar-hi alteracions com per a comprovar-ne la millora sobre la base dels tractaments que s’hi apliquen. L’estimulació magnètica transcraneal constitueix una eina de gran valor tant en el diagnòstic com en el seguiment posterior dels pacients.


En aquest vídeo la Dra. Sara Yagüe explica com funciona la nova tècnica


Etiquetes: neurología | vía motora