L'Hospital Universitari Dexeus del Grup Quirónsalud s'ha sumat a la iniciativa «Pops solidaris - Octopus for a Preemie Espanya», una iniciativa que sorgeix a Espanya després de l'èxit que ha aconseguit a Dinamarca Spruttergruppen, una organització de voluntaris que es dedica a teixir pops de ganxet amb la tècnica d'amigurumi per repartir-los als nadons prematurs ingressats a les unitats de Cures Intensives Neonatals. Des de 2013 ja s'han entregat més de 22.000 pops a 7 hospitals de Dinamarca en què s'ha implantat aquesta iniciativa, que s'ha anat estenent a altres països com Polònia, el Regne Unit, Alemanya, França, Bèlgica… A Espanya compten ja amb gairebé 3.000 voluntaris.


Segons diversos estudis que han fet aquestes organitzacions, aquests pops poden aportar grans beneficis als nadons prematurs com ara la millora de la respiració i un ritme cardíac més regular, així com nivells més elevats d'oxigen a la sang. L'objectiu és donar suport als nens prematurs en els primers dies de vida i els tentacles del pop s'assemblen al cordó umbilical.


Aquests nadons són molt sensibles a tot el que els envolta i, per aquest motiu, les característiques dels pops han de ser molt específiques i passen rigorosos controls de qualitat.


Lorena Crespo, presidenta de l'organització a Espanya, destaca «l'excel·lent acollida que ha tingut aquesta iniciativa des que va aparèixer el febrer d'aquest any.Gràcies a l'orientació prestada per Spruttengruppen i Octopus for a Preemie UK i a la increïble tasca que porten a terme els voluntaris espanyols, en només un mes aquest projecte ja està en funcionament a set hospitals de la península».«A més d'ajudar els nadons prematurs, aquesta iniciativa intenta fer arribar als pares d'aquests petits un missatge d'ànim i afecte que faci més passador el pas per l'hospital», afegeix.


A l'Hospital Universitari Dexeus, del Grup Quirónsalud, s'han començat a repartir els pops solidaris als nadons prematurs que han nascut abans de les 32 setmanes o a aquells amb un pes inferior als 1.500 grams. Aquest Hospital disposa d'una Unitat de Cures Intensives Neonatal de nivell III, de màxima complexitat assistencial, dotada dels recursos humans i tecnològics necessaris per a la cura d'aquests nadons. A més d'aquests aspectes, es dona una gran importància a les cures centrades en el desenvolupament, un conjunt d'actuacions dirigides a optimitzar l'entorn de les unitats de Cures Intensives Neonatals per evitar els impactes negatius sobre els nadons.


La Dra. Roser Porta, coordinadora de la Unitat de Neonatologia de l'Hospital Universitari Dexeus,destaca que «iniciatives com la de Pops solidaris són molt benvingudes a l'UCI neonatal.Els pops de ganxet inviten els prematurs a agafar-los per les potes per millorar la flexibilitat motora i ajudar el cervell en el seu desenvolupament.A més, aporten calidesa i un toc de color per suavitzar un entorn fred i tecnològic, i això també és bo per als pares».


Entrega pulpitos solidarios DexeusEntrega pulpitos solidarios Dexeus



La importància de les cures centrades en el desenvolupament dels nadons prematurs

Un nadó es considera prematur quan neix abans de les 37 setmanes de gestació, i gran prematur, quan neix abans de les 32 setmanes de gestació. Per a les famílies és una vivència molt dura, ja que aquests nadons han de passar moltes setmanes i mesos ingressats a les unitats de Neonatologia dels grans hospitals, amb unes cures específiques i vivint dins d'uns úters artificials, les incubadores. A més, els grans prematurs poden presentar problemes a causa de la immaduresa dels òrgans que, en alguns casos, poden ser molt greus, com ara algun tipus de discapacitat física, retard en el desenvolupament, trastorns de conducta o dèficit d'atenció amb hiperactivitat. Per aquest motiu, el sistema nerviós dels prematurs necessita un entorn favorable per desenvolupar-se de manera organitzada.

Per tractar els nadons prematurs, l'Hospital Universitari Dexeus aplica les cures centrades en el desenvolupament amb l'objectiu de prevenir els efectes potencialment nocius que l'entorn de les UCI neonatals provoquen en el desenvolupament del cervell, disminuir l'estrès parental, millorar la interacció entre pares/mares i fills i contribuir, per tant, al millor desenvolupament del nen i de les seves conductes.


Des del punt de vista dels nadons, s'utilitzen cobertors per a les incubadores, per protegir-los del soroll i la llum, es redueix el soroll i la lluminositat dins de la sala i s'incorporen tècniques com la del contacte pell amb pell (mètode cangur), tant de mares com de pares, com una rutina assistencial més.


Actualment, 1 de cada 10 nens que neixen a Espanya és prematur. La taxa de prematuritat a l'Estat espanyol se situa al voltant del 8%, cosa que representa una xifra de més de mig milió de nens i un increment significatiu respecte a les xifres de fa una dècada. Els motius d'aquest increment els hem de buscar en diversos factors, com ara l'estat de salut de la mare durant l'embaràs (per exemple, augment de la prevalença de la diabetis), l'increment de l'edat de la mare en la gestació i més accés als mètodes de reproducció assistida.


Bebé prematuro ingresado en UCI Neonatal de DexeusBebé prematuro ingresado en UCI Neonatal de Dexeus


Desde el punto de vista de los bebés, se utilizan cobertores para las incubadoras, y así protegerlos del ruido y la luz, se reduce el ruido y la luminosidad dentro de la sala, se incorporan técnicas como la del contacto piel con piel (Método canguro), tanto de madres como de padres, como una rutina asistencial más.


Actualmente, 1 de cada 10 niños que nacen en España es prematuro. La tasa de prematuridad en el Estado español se sitúa alrededor del 8%, cosa que representa una cifra de más de medio millón de niños y un incremento significativo respecto a las cifras de hace una década. Los motivos de este incremento los tenemos que buscar en varios factores, como el estado de salud de la madre durante el embarazo (por ejemplo, aumento de la prevalencia de la diabetes), el incremento de la edad de la madre en la gestación y el mayor acceso a los métodos de reproducción asistida.

Font: Hospital Universitari Dexeus, Pulpitos solidarios
Etiquetes: prematuros, NIDCAP, neonatología, pulpitos solidarios