El Dr. Àngel Masferrer, especialista de la Unitat de Genoll del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital Universitari Dexeus (ICATME) Este enlace se abrirá en una ventana nuevaha estat guardonat amb el Premi al millor article publicat en revista d’impacte científic que s’ha lliurat durant el 6è Congrés conjunt de l’Associació Espanyola d’Artroscòpia (AEA)Este enlace se abrirá en una ventana nueva i la Societat Espanyola de Genoll (SEROD)Este enlace se abrirá en una ventana nueva celebrat entre el 24 i el 26 de maig a Saragossa.

L’article guanyador es titula "Capsulodesis Versus Bone Trough Technique in Lateral Meniscal Allograft Transplantation: Graft Extrusion and Functional Results" i ha estat publicat al número de juny de la prestigiosa revista Arthroscopy.

DrAngelMasferrerPremiwebDrAngelMasferrerPremiweb

Capsulodesi en trasplantament de menisc lateral

L’article premiat conclou que la tècnica denominada capsulodesi posada en marxa per la Unitat de Genoll amb l’objectiu d’evitar o reduir l’extrusió del menisc trasplantat, en cirurgies de trasplantament meniscal lateral, és una tècnica confiable, reproduïble, que no requereix la utilització d’implants, i que obre noves possibilitats al tractament quirúrgic de pacients amb desgast a un compartiment del genoll, degut a un dèficit de teixit meniscal.

L’any 2001, la Unitat de Genoll d’ICATME a l’Hospital Universitari Dexeus va realitzar el primer transplantament de menisc al·logènic a càrrec del Dr. Joan Carles Monllau, cap de la Unitat. L’objectiu d’aquesta cirurgia era disminuir els símptomes dels pacients que havien patit una extracció del menisc (meniscectomia) temps enrere amb la conseqüent pèrdua de teixit meniscal i deteriorament articular progressiu, el que es coneix com a síndrome postmenisectomia. Des de llavors, la Unitat ha realitzat més de 200 transplantaments de menisc i ha anat introduint millores com la tècnica de la capsulodesi.

"Aquesta tècnica es realitza mitjançant la utilització de sutures a través de la càpsula articular i introduint aquestes en dos túnels a través de la tíbia, de manera que a part de la fixació tradicional del menisc trasplantat, aquesta millora evita la progressiva extrusió i mobilització de l'implant amb el pas dels mesos i anys" explica el Dr. Àngel Masferrer.

El treball publicat pel Dr. Àngel Masferrer Pino, amb un nivell d'evidència II, presenta els resultats obtinguts després de comparar la primera sèrie de transplantaments de menisc amb barra òssia i la sèrie actual amb la nova tècnica de capsulodesi desenvolupada a la unitat. En el grup de pacients als quals es va realitzar una tècnica de fixació amb capsulodesi, es va trobar una menor extrusió meniscal (de forma significativa), mantenint una milloria en la funcionalitat del genoll i en l’alleugeriment i tractament del dolor en el pacient.

Referència de l’article

Masferrer-Pino A., Monllau J.C., Ibáñez M., Erquicia J.I., Pelfort X., Gelber P.E. Capsulodesis Versus Bone Trough Technique in Lateral Meniscal Allograft Transplantation: Graft Extrusion and Functional Results. Arthroscopy. 2018 Jun;34(6):1879-1888.Este enlace se abrirá en una ventana nueva