El Dr. Pere Barri, director del Departament d'Obstetrícia, Ginecologia i Reproducció de l'Hospital Universitari Dexeus (Dexeus Dona) serà nomenat Membre d'Honor de la Societat Europea de Reproducció Humana i Embriologia (ESHRE), durant la celebració del seu 34è Congrés que tindrà lloc a Barcelona de l'1 al 4 de juliol. Aquest nomenament li serà atorgat en reconeixement a la seva trajectòria professional, a la seva contribució a ESHRE i als seus molts èxits en l'àmbit de la Medicina Reproductiva.

Dr. Pedro N. BarriPetitaDr. Pedro N. BarriPetita

El Dr. Barri va formar part de l'equip que va aconseguir el naixement del primer nadó a través de fecundació in vitro a Espanya, el 12 de juliol de 1984. El màxim representant de Dexeus Dona ha publicat més de 250 articles científics, 102 dels quals com principal investigador. Així mateix, Barri va ser president de la Societat Espanyola de Fertilitat (SEF), membre fundador de l'ESHRE i membre del TASK Force of Ethics and Law.

L'objectiu de la 34ª edició del Congrès de l’ESHRE, en què participaran més de 10.000 professionals de 150 països de tot el món, és donar a conèixer algunes de les últimes línies d'investigació mèdica i científica en aquesta àrea, així com facilitar el networking i el debat entorn als nous reptes que es plantegen en l'àmbit de la medicina de la reproducció. És la tercera vegada que la trobada se celebra a Barcelona, ​​i la quarta a Espanya, que actualment és el país europeu que porta a terme més tractaments de reproducció assistida.

El Congrés compta amb un ampli programa de més de 75 ponències -moltes d'elles se celebraran a paral·lel- i inclou l'oferta de diversos cursos, simposis i cursos pre-congrés. Entre els temes que desperten més interès social, i que seran objecte de debat en la trobada, s'inclouen la regulació de la maternitat subrogada, la infertilitat de causa desconeguda, la preservació de la fertilitat, la prevenció de malalties d'origen genètic, les teràpies basades en cèl·lules mare i el desenvolupament d'espermatozoides al laboratori, que podria canviar per complet els tractaments d'infertilitat masculina actuals. L'endometriosi, les fallades recurrents d'implantació, la síndrome de l'ovari poliquístic, la relació entre estil de vida i salut reproductiva masculina i la insuficiència ovàrica prematura són altres dels molts temes que està previst abordar al llarg del Congrés.

Com en edicions anteriors, l'equip mèdic de Dexeus Dona també acudirà a la cita i participarà activament en la trobada, ja que diversos professionals del Servei de Medicina de la Reproducció del centre tenen previst impartir ponències, moderar debats i presentar estudis. Concretament, la Dra. Anna Veiga impartirà una ponència sobre els tests genètics que s'apliquen en els programes de donació de gàmetes per evitar la transmissió de malalties d'origen hereditari i oferirà dues xerrades en cursos pre-congrés sobre les teràpies basades en l'ús de cèl·lules mare i l'aplicació de la tècnica CRISPR ques, que permet l'edició del genoma. La embriòloga Carme Pons presentarà una comunicació lliure que qüestiona el mite que els embrions amb ritme de desenvolupament ràpid mostrin un pronòstic compromès, i la Dra. Francisca Martínez moderarà una sessió sobre les complicacions relacionades amb les tècniques de reproducció assistida i presentarà un estudi realitzat en donants d'ovòcits que demostra que s'obtenen resultats similars després de l'administració de medicació hormonal per via oral enfront de l'ús d'injeccions en els tractaments d'estimulació ovàrica, demostrant els avantatges de la simplificació del tractament per a les donants. Per la seva banda, la Dra. Mònica Parriego presentarà un estudi sobre la constitució cromosòmica d'embrions que exclouen cèl·lules durant el seu desenvolupament, i moderarà una sessió relacionada amb les condicions de cultiu embrionari.

Altres professionals de Dexeus Dona, com la Dra. Montse Boada, el Dr. Pedro N. Barri, el Dr. Nikolaos Polyzos, la Dra. Beatriz Alvaro, la Dra. Clara González, el Dr. Miquel Solé, la Dra. Elisabet Clua , el biòleg Lluc Coll i el Dr. Carlos Dosouto moderaran diverses sessions.