El Dr. Pablo Gelber, especialista en cirurgia ortopèdica i traumatologia de la Unitat de Genoll de el Departament de Traumatologia i Cirurgia Ortopèdica (ICATME)Este enlace se abrirá en una ventana nueva de l'Hospital Universitari Dexeus, pioner a Catalunya i referent europeu en la realització de trasplantament osteocondral afirma que "aquesta tècnica de preservació de l'articulació està indicada en pacients joves amb lesions greus de cartílag en què és l'única alternativa per evitar la col·locació d'una pròtesi de genoll, una opció no aconsellable en pacients menors de 50 anys".

El problema del cartílag és que una vegada que es lesiona, aquest no es regenera. "S'han desenvolupat innombrables tècniques per fomentar la regeneració del cartílag que de moment no funcionen en aquesta comesa. La veritat és que actualment, l'única manera de recuperar el cartílag i la seva funcionalitat és trasplantant cartílag sa d'un donant també jove" afegeix el Dr. Gelber.


rótula antesrótula antesrótula despuésrótula después

Quan es tracta de petites lesions es poden realitzar tècniques menys invasives i fins i tot la seva realització per artroscòpia. També és possible l’autoempelt amb cartílag del propi pacient. Però en les lesions greus i extenses és convenient reemplaçar el danyat per un empelt de les mateixes característiques. La majoria dels pacients als quals s'indica aquesta tècnica presenten lesions osteocondrals (del cartílag i de l'os subcondral). Molts d'ells a més ja han passat per una o més cirurgies prèvies de cartílag que han fracassat. Si aquests pacients tinguessin més de 50 o 55 anys l'alternativa seria una pròtesi parcial o total, però a l'ésser més joves són també més actius i l'objectiu ha de ser millorar la funcionalitat i demorar l'eventual col·locació d'una pròtesi entre 15 i 35 anys.

L'empelt de cartílag fresc no es pot conservar més de tres setmanes

Habitualment els empelts que es realitzen en Cirurgia Ortopèdica són emmagatzemats en el banc de teixits mitjançant la congelació a 80ºC, i es manté en bon estat durant anys fins que es necessita per a alguna intervenció. És un mètode logísticament fàcil i econòmic.

GelberwebGelberweb

"No obstant això" afirma el Dr. Gelber, "el cartílag articular no resisteix el fred i per tant no es poden utilitzar les tècniques universals de conservació com la congelació, la crio conservació o la liofilització. L'única forma de trasplantar un cartílag sa és a través del que s'anomena mètodes frescos. El cartílag es conserva a 4ºC durant tres setmanes des del moment de l'obtenció".


Segons explica el Dr. Gelber "no hi ha un ordre estricte de llista d'espera per a aquesta intervenció ja que hi ha molts factors que determinen l'ajust de l'empelt com l'edat del donant i del pacient, la forma del cartílag ... Un cop tenim el donant, seleccionem a la base de dades el que millor s'adapta i en un màxim de dues setmanes vam entrar a quiròfan ".

Referent internacional en trasplantament osteocondral

Aquestes dificultats logístiques i la complexitat quirúrgica del trasplantament osteocondral fan que pocs cirurgians a Europa s'hagin especialitzat en aquesta tècnica que als Estats Units és habitual. El Dr. Pablo Gelber és un dels pocs cirurgians europeus que la realitza en la sanitat privada, sens dubte el que presenta una major experiència al respecte, i s'ha convertit en una referència tant a nivell nacional com internacional.