L'Institut Oncològic Dr. Rosell (IOR)Este enlace se abrirá en una ventana nueva a l'Hospital Universitari Dexeus ha posat en marxa el projecte EPICAL, un assaig clínic internacional i multicèntric amb l'objectiu de determinar si el tractament combinat amb afatinib (un medicament habitual en càncer de pulmó de cèl·lula no petita amb mutació EGFR) més la generació d'anticossos contra el EGF a través de vacunació del pacient, és capaç d'evitar la resistència del tumor al fàrmac i allargar l'efectivitat de la primera línia de tractament.

IORDexwebIORDexweb

L'assaig es basa en la investigació realitzada en cèl·lules pels investigadors de Pangaea, el laboratori d'oncologia associat al IOR a l'Hospital Universitari Dexeus. "Fa temps que sabem que les mutacions en el gen EGFR (Epidermal Growth Factor Receptor) tenen importància en el creixement tumoral ja que ocasionen una divisió cel·lular accelerada" ha explicat el Dr. Santiago Viteri, cap clínic de l'Institut Oncològic Dr Rosell.

En aquest sentit existeixen fàrmacs que bloquegen l'EGFR i que s'utilitzen com a primera línia de tractament en càncer de pulmó. "No obstant això" afegeix el Dr. Viteri "el problema d'aquests fàrmacs és que no funcionen més enllà de 10 o 12 mesos perquè el tumor es fa resistent".

En l'estudi publicat a la revista Journal of Thoracic Oncology, els investigadors de Pangaea i l’IOR demostren que la combinació dels anticossos generats a través d'una vacuna contra EGF, juntament amb el fàrmac que bloqueja el gen EGFR, allarga l'efectivitat del tractament i retarda l'aparició de mecanismes de resistència en les cèl·lules tumorals.

"Aquest estudi l'hem realitzat en línies cel·lulars de càncer de pulmó amb mutacions en EGFR i l'assaig clínic EPICAL té l'objectiu de determinar que aquesta millora en l'eficàcia del tractament també es produeix en pacients ha explicat el Dr. Santiago Viteri. "Si fos així," afegeix "s’evitaria la progressió de la malaltia durant més temps, retardant l’aparició de símptomes i la necessitat d’aplicar tractaments més agressius com la quimioteràpia. El gran avantatge és que aquesta vacuna ja s'ha avaluat en assaigs clínics previs i sabem que no té efectes secundaris".

En l'assaig EPICAL (NCT03623750) que s'ha posat en marxa al setembre de 2018, participen cinc hospitals i està coordinat per la Dra. Niki Karachaliou de l'Institut Oncològic Dr Rosell, a Dexeus.

Referència de l’article

Codony-Servat J., García-Roman S., Molina-Vila M.A., Bertran-Alamillo J., Giménez-Capitán A., Viteri S., Cardona A.F., D'Hondt E., Karachaliou N., Rosell R. Anti-Epidermal Growth Factor Vaccine Antibodies Enhance the Efficacy of Tyrosine Kinase Inhibitors and Delay the Emergence of Resistance in EGFR Mutant Lung Cancer Cells. J. Thorac. Oncol. 2018 Sep;13(9):1324-1337. doi: 10.1016/j.jtho.2018.04.030.Este enlace se abrirá en una ventana nueva