La depressió és un trastorn mental molt freqüent: el nombre de persones que la pateixen al llarg de la seva vida se situa entre el 8% i el 15%, el que suposa que 350 milions de persones pateixen depressió al món. "Segons dades de l'OMS" afirma la Dra. Gracia Lasheras, cap del Servei de Psiquiatria i Psicologia de l'Hospital Universitari Dexeus, "Espanya és el quart país d'Europa amb més casos de depressió, arribant a afectar més de dos milions de persones . S'estima que la depressió major té una prevalença mitjana al llarg de la vida del 10.6% a Espanya, amb una edat mitjana d'inici de 26 anys. Hi clares diferències de gènere, duplicant la seva freqüència en les dones".

L'OMS estima que 1 de cada 5 persones ateses en emergències es veu afectada per depressió i ansietat. "No obstant això" afegeix la Dra. Lasheras "els professionals sanitaris no sempre tenen present aquest problema a l'hora d'atendre els seus pacients, podent passar desapercebuda i infradetectada".

"És freqüent que els episodis depressius siguin recurrents i poden tornar-se persistents o crònics si no es realitza el tractament adequat. En aquests casos, quan no hi ha un abordatge precoç de la malaltia, sovint es complica i fins i tot pot desencadenar en suïcidi. De fet, els experts assenyalen que el 90% de les persones que cometen suïcidi tenen un problema de salut mental, principalment depressió."

Depressió i pandèmia

"L'impacte i l'elevat grau d'incertesa de la pandèmia afecten molt especialment als pacients depressius sobretot a mesura que roman la situació de contagi i confinament"".

"Els estudis que s'han realitzat durant la pandèmia indiquen que el 20% de la població ha patit o pateix una depressió greu mentre que habitualment la prevalença és de el 7%. El percentatge augmenta fins al 40% en altres tipus de depressió. Malgrat les limitacions de diagnòstic real que puguin presentar aquests estudis, és un increment molt considerable" afirma el psiquiatre Josep Maria Farré, director de la Unitat de docència de el Servei de Psiquiatria i Psicologia de l'Hospital Universitari Dexeus.

"A més tot es complica per possible associació amb quadres d'ansietat, hipocondria i el mateix estrès de la situació amb les dificultats d'afrontament propis dels estats depressius" afegeix l'especialista.

Per prevenir que l'estrès degeneri en depressió és important mantenir els vincles afectius, compartir les emocions (ventilació emocional) i utilitzar estratègies per regular-les, tenint en compte que ansietat, por o solitud són respostes normals. Segons el Dr. Farré "no hem d'obsessionar-amb la informació (només fonts oficials) i mantenir unes rutines saludables. Revisar el rebost de les nostres habilitats i instruments per afrontar les situacions. Saber diferenciar entre preocupacions productives i improductives".

Combinació de tractaments farmacològics i teràpia psicològica

Existeixen tractaments eficaços per a la depressió. El tractament farmacològic se centra en els antidepressius, que regulen la base neurobiològica de la depressió, l'eficàcia és elevada, aconseguint la millora en un termini de 2-3 setmanes. Per als episodis recurrents, també són d'utilitat els fàrmacs estabilitzadors d'ànim o eutimitzants i, per als casos més greus, es reserva la teràpia electroconvulsiva (TEC).

També s'ha demostrat la utilitat del tractament psicològic, bé de forma única en depressió lleu, o combinada amb els antidepressius en casos més greus; destaca l'eficàcia de la teràpia conductual i cognitiva, ajudant a que el pacient s'activi, venci l'apatia i modifiqui els seus pensaments negatius i de culpa. "De fet, les persones que pateixen depressió acostumen a fixar la seva atenció en aspectes negatius de la seva conducta i del seu entorn, centrant la seva atenció en el que consideren els seus defectes i errors, amb visió negativa de si mateixos i desesperança de el futur. Tot això agreujat per l'apatia, la manca de plaer en tasques fins i tot elementals, i la barreja d'escassa energia. Aquests processos, aconsellen en molts casos l'associació de fàrmacs i la teràpia psicològica" explica la Dra. Lasheras.

Setmana mundial de la depressió: del 13 al 20 de gener

No obstant això, l'infradiagnòstic i l'accés a aquests tractaments deixa fora a més de la meitat dels afectats en el món (en alguns països aquest percentatge s'eleva fins al 90% de persones amb depressió que no tenen accés a cap tractament).

Per això és important sensibilitzar i informar la població i és per això pel que des del Servei de Psiquiatria i Psicologia de l'Hospital Universitari Dexeus enguany s'uneix a la celebració de la Setmana Mundial de la Depressió. En col·laboració amb la farmacèutica Pfizer ha organitzat un webinar el proper dimecres 20 de gener sobre la relació entre l'estrès i la depressió a càrrec de doctor en Psicologia Borja Farré Sender i que comptarà amb la presència de la cap de Servei la Dra. Gràcia Lasheras i el també reconegut psiquiatre Dr. Josep Maria Farré.

El webinar es podrà seguir en directe des d'aquest enllaç

Save the date Depresion DEXEUSSave the date Depresion DEXEUS