El proper divendres 17 de maig, tindrà lloc a l’audiytori del CCCB a Barcelona, la trobada anual de la VIII Jornada de Salud Mental Perinatal, una activitat científica patrocinada per la Sociedad Marcé Española de Salud Mental Perinatal (MARES) i la International Marcé Society for Perinatal Mental Health.

La coordinació de la jornada està a càrrec de la Dra. Gracias Lasheras, coordinadora de la Unitat de Salut mental Perinatal i Reproductiva del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari Dexeus i actual presidenta de MARES; la Dra. Lluïsa Garcia-Esteve, coordinadora de la Unitat de Salut Mental Perinatal de l’Hospital Clínic de Barcelona i la Dra. Susana Subirà Investigadora Principal de la Unitat de Psicopatologia i Gènere del Departament de Psicologia Clínica i Salud de la Universitat Autònoma de Barcelona

La Jornada serà inaugurada per la consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya, Alba Vergés, i comptarà com a conferenciant principal amb Ian Brockington, professor emèrit en Neurobiologia de la Universitat de Birmingham, qui impartirà la conferència "Maternal Mental Health and Postpartum Bonding Disorders". El professor Brockington destacarà la importància de la salut mental de les mares en l’establiment de les relacions afectives amb els nadons i l’impacte del benestar emocional en la salut psicològica de la descendència.

Ian Brockington va ser el primer president de la Secció sobre Salut Mental de la Dona de l’Associació Mundial de Psiquiatria i impulsor de les Unitats Mare-Bebè al Regne Unit, així com cofundador i primer president de la Societat Marcé Internacional. Ha dedicat part de la seva carrera professional a l’estudi de la psicosi puerperal i dels trastorns del vincle de la mare amb l’infant i ha creat diversos qüestionaris sobre salut mental perinatal. És autor també de varis llibres sobre aquesta disciplina, en que és un referent internacional.

La Jornada inclourà també una conferència que permetrà conèixer la tasca realitzada durant el primer any de vida l’Hospital de Dia Mare-Bebè (HDMB) de l’Hospital Clínic de Barcelona, el primer recurs creat al sud d’Europa per a l’atenció integral de les mares amb un trastorn mental postpart i els seus infants. L’HDMB ha tractat, des de la seva posada en marxa a 40 mares i els seus 40 nadons, la majoria per una depressió postpart o trastorns d’ansietat. L’Hospital de dia ofereix tractaments específics per els trastorns mentals perinatals, assegurant la continuïtat de l’assistència de la díade mare-bebè evitant-ne la separació.

Durant la Jornada es tractaran igualment les últimes novetats en la detecció, el curs i el tractament dels trastorns perinatals. I es comptarà amb la presència de la doctora Ibone Olza, qui recentment ha rebut un premi a l’excel·lència en educació sobre salut mental perinatal 2018 atorgat per la Societat Marcé Internacional.

El comitè organitzador d’aquesta Jornada està format per personal investigador de la Unitat de Psicopatologia i Gènere del Departament de Psicologia Clínica i Salut de la UAB, de la Unitat de Salut Mental Perinatal de l’Hospital Clínic i de la Unitat de Salut Mental Perinatal i Reproductiva del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari Dexeus.

L’assistència a la Jornada dels estudiants del Programa de Doctorat en Psicologia Clínica i de la Salut de la UAB és gratuïta.

Trastorns infradiagnosticats

Els trastorns mentals durant el període perinatal -depressió, ansietat, fòbies o psicosi, entre d’altres-, són un dels problemes de salut més incapacitants durant l’embaràs i el postpart, amb conseqüències importants per a la salut de la dona i la dels seus infants, així com per la família i societat en general.

Segons l’informe de la Maternal Mental Health AllianceEste enlace se abrirá en una ventana nueva -de la qual forma part la Societat Marcé- sobre el Regne Unit i publicat l’any 2014, els trastorns mentals perinatals afecten en aquell país 2 de cada 10 dones. Tanmateix, més del 75% d’elles no seran diagnosticades ni rebran el tractament adequat. El cost anual dels problemes salut mental perinatal no tractats supera els 9 mil milions d’euros, sent tres quartes parts atribuïbles a l’impacte en la salut dels bebès.

Diversos estudis demostren l’impacte de l’estrès en l’embaràs, tant en resultats obstètrics (part prematur i baix pes en néixer) com en el desenvolupament neuronal del fetus i del nounat. Per això, el comitè organitzador de les VIII Jornades de Salut Mental Perinatal assenyala que és imprescindible la formació de professionals en aquesta àrea, així com la creació de recursos específics per a la seva atenció

En els darrers anys les polítiques de salut de molts governs han destinat recursos en atendre la salut mental de les dones durant la maternitat. El moviment internacional Maternal Mental Health Alliance lidera una iniciativa per prioritzar la salut mental de les mares i de la seva descendència, sota la consigna #MaternalMentalHealthMatters. A Catalunya, el Departament de Salut ha elaborat el Pla Director de Salut Mental i Addiccions 2017-2020, en què es proposa la salut mental perinatal com una de les accions prioritàries.

Sobre MARES

La Societat Marcé Espanyola per a la Salut Mental Perinatal (MARES) és una associació per a l’estudi, la comprensió, la prevenció i el tractament dels trastorns mentals relacionats amb l’embaràs, part i postpart. El seu objectiu principal és promoure, facilitar i comunicar els coneixements científics actuals en aquesta àrea i afavorir la participació i trobada de totes les disciplines implicades en la Salut Mental Perinatal.


Més informació: Programa de les VIII Jornades de Salut Mental PerinatalEste enlace se abrirá en una ventana nueva