Un total de 350 professionals han participat aquest dijous, 26 d'octubre, al IV Seminari Internacional d'Experiència del Pacient del Grup Quirónsalud, que s'ha celebrat a l'auditori de l'Hospital Universitari Dexeus, a Barcelona, i també ha estat retransmès en streaming a través de la plataforma virtual de la Universitat Quirónsalud Campus. Els temes que han centrat aquesta darrera edició han estat la Intel·ligència Artificial i la Cultura de l'Experiència del Pacient.

IV Seminario Internacional de Experiencia del Paciente 1IV Seminario Internacional de Experiencia del Paciente 1

Quirónsalud entén l'experiència dels seus pacients com a eix estratègic sobre el qual gira la seva activitat, i treballa dia a dia per ser referent en aquest àmbit. L'aplicació de la innovació tecnològica suposa en aquest sentit importants desafiaments i així ho va explicar Juan Antonio Álvaro de la Parra, director general d'Operacions del Grup Quirónsalud durant la inauguració del seminari.

En aquest sentit, la directora corporativa de Qualitat i Experiència del Pacient de Quirónsalud, Nuria Díaz Avendaño, ha destacat el compromís del Grup amb la millora de l'experiència del pacient i dels professionals. Busquem una cultura d'un servei excepcional, una atenció personalitzada i una medicina basada en valor. L'ús de dades ens ajuda a entendre millor les necessitats dels nostres pacients i els mitjans tecnològics són el catalitzador per cobrir aquestes necessitats".

En aquesta edició la trobada ha comptat amb la participació de tres conferenciants internacionals de primer nivell compromesos amb la salut digital i amb la millora de l'experiència del pacient, que van abordar els aspectes clau per garantir la sostenibilitat i l'eficiència del sistema sanitari.

En aquest sentit, Hui Hwa Koj-Minjjoot, vicepresidenta i directora de serveis sanitaris, experiència del pacient i adquisicions d'IHH Healthcare (Singapur), va fer una conferència sobre com vivificar una cultura de servei. "Sota la premissa de fomentar una cultura d'excel·lència basada en una visió compartida i valors clarament definits, l'empresa ha estructurat la seva estratègia al voltant de quatre pilars essencials: pacients, persones, públic i planeta", va explicar l'experta. A això s'hi afegeix l'adopció d'un enfocament centrat en l'ésser humà, utilitzant una veu multicanal dels pacients i un seguiment en temps real de les opinions. La clau, va explicar, Hui Hwa Kok-Minijoot, és no només promoure l'excel·lència en el servei, sinó prioritzar l'experiència de l'empleat i la del pacient com a pilars fonamentals per a una experiència de marca excel·lent. En definitiva, que la clau de l'èxit en l'atenció mèdica rau en un equilibri perfecte entre valors, empatia, innovació i escolta activa, posant sempre l'individu al centre de l'estratègia.

Nell Buhlman, directora administrativa i cap d'estratègia de Press Ganey de Baltimore (Estats Units), va assegurar que res no és més essencial en la cura de la salut que una relació de confiança entre els sistemes de salut i els pacients que atenen. Tot i això, i malgrat les millors intencions i esforços dels proveïdors, molts aspectes de l'experiència del pacient erosionen la confiança i la seguretat dels consumidors en el sistema. "És notable com les actituds i expectatives dels pacients han canviat en els darrers anys. Les dades sobre l'experiència del pacient mostren lleugeres disminucions any rere any durant l'última dècada. I la pandèmia va empitjorar la situació. Però és possible construir i mantenir la confiança del pacient; hi ha sistemes de salut que ho han descobert. Utilitzen les dades per il·luminar tant els problemes com el camí per superar-los", va assenyalar durant la seva intervenció.

Finalment, Claudia Laselva, directora d'Infermeria i Experiència del Pacient de la Societat Beneficent Israelita Brasileira Albert Einstein de Sao Paulo (Brasil), va explicar com el Command Center i el Centre de Control de Cures del seu centre estan impactant en l'experiència del pacient. A la seva ponència va apuntar com la incorporació de tecnologies avançades en centres sanitaris promou una atenció mèdica més eficient i segura. Així, entre altres qüestions, va detallar com les Històries Clíniques Electròniques (HCE) eliminen registres en paper, facilitant l'accés i l'actualització de dades o com la telemedicina minimitza visites físiques i permet consultes a distància. També que mitjançant el monitoratge remot i els dispositius IoT és possible supervisar mètriques de salut en temps real i que l'aprenentatge automàtic identifica patrons en dades de pacients, facilitant la detecció precoç de malalties i tractaments personalitzats. Alhora, Laselva ha defensat que l'automatització administrativa, amb xatbots i algorismes d'IA, millora l'eficiència. Aquestes implementacions resulten en estalvis, eficiència optimitzada, seguretat reforçada i una experiència del pacient enriquida. "No obstant, és crucial implementar aquestes tecnologies de manera reflexiva i assegurar-se que s'utilitzin d'una manera que complementi, en lloc de reemplaçar, el paper vital dels professionals de la salut en la prestació d'atenció d'alta qualitat", va assenyalar Laselva.