El proper dissabte 8 de febrer l’Hospital Universitari Dexeus en col·laboració amb el Centre Internacional Cor All Family dirigit pel cirurgià cardíac, el Dr. Raúl Abella, han organitzat a l'auditori de l'hospital una jornada divulgativa adreçada a famílies amb nens amb cardiopaties congènites per celebrar el dia Mundial d'aquesta patologia, el 14 de febrer.


A l'exterior, els més petits podran realitzar un recorregut de jocs i tallers infantils basats en els beneficis de seguir hàbits de vida saludables.

cardiopatias congentias seguimiento integral diagnostico prenatal vida adultacardiopatias congentias seguimiento integral diagnostico prenatal vida adulta

"L'objectiu de la jornada és sensibilitzar la societat de la prevalença d'aquestes cardiopaties congènites que poden arribar a ser incompatibles amb la vida i que, encara en 2/3 del planeta segueix sent la segona causa de mortalitat infantil. Prop de 20.000 nens moren cada any a causa d'una cardiopatia congènita" ha afirmat el Dr. Raúl Abella.


Cardiopaties congènites de màxima complexitat


Les cardiopaties congènites són alteracions del cor i dels grans vasos sanguinis que s'originen durant el desenvolupament embrionari durant l'embaràs quan es formen les principals estructures cardiovasculars. Les alteracions més greus poden ser incompatibles amb la vida intrauterina però en molts casos, el nadó neix i ha de ser intervingut per d'urgència o en altres casos la cardiopatia congènita no es diagnostica fins a un temps més tard. El 30% de les cardiopaties congènites s’han d'operar durant el primer mes de vida cosa que augmenta la complexitat de la cirurgia cardíaca.


"En aquest moment, a l'Hospital Universitari Dexeus estem tractant nens amb cardiopaties congènites de màxima complexitat amb uns resultats de supervivència del 99%. El nostre índex de complexitat segons l'escala d'Aristòtil és del 7.3 per sobre de la mitjana europea i de fet, operem a nens que no tenen solució quirúrgica en altres llocs" explica el Dr. Abella.

Segons el cirurgià, "aquest nivell de complexitat i excel·lència requereix d'un centre altament especialitzat i dotat d'estructures que permetin el seguiment integral de qualsevol cardiopatia congènita, des de nadons en gestació fins a l'edat adulta. Per això comptem amb la col·laboració d'obstetres, diagnòstic per la imatge, neonatòlegs, intensivistes, anestesistes, cirurgians, cardiòlegs, perfusionistes i personal d'infermeria, altament qualificats".

Programa de cooperació social internacional

A Europa i la resta de països desenvolupats en els últims 20 anys s'han perfeccionat les tècniques quirúrgiques, s'han introduït nous fàrmacs per al tractament postoperatori, s'han desenvolupat noves tecnologies en l'àrea de diagnòstic per la imatge i s'ha potenciat la creació d'unitats integrals multidisciplinàries dedicades específicament a el tractament de les cardiopaties congènites. Tot això ha contribuït a millorar de forma dràstica la supervivència d'aquests nens.

abellaabella

"Lamentablement" afegeix Abella "encara hi ha molts països que no compten amb les estructures ni amb el personal especialitzat per afrontar el tractament de les cardiopaties congènites. Per això des del Centre Internacional Cor All hem posat en marxa una programa social en col·laboració amb diverses fundacions amb dos objectius: D'una banda resoldre els casos d'un grup de pacients crítics que tenen necessitat urgent de tractament i per l'altre formar professionals en els països d'origen i ajudar-los a muntar estructures perquè en un futur puguin donar resposta al tractament de cardiopaties congènites de manera autònoma".

En el marc d'aquest programa, l’equip del Dr. Abella ha realitzat prop de dues-centes intervencions amb èxit a nens procedents de diversos països en els últims cinc anys.

Jornada divulgativa per a famílies

Durant la jornada de dissabte 8 de febrer, el Dr. Raúl Abella explicarà el model integral de tractament de cardiopaties congènites del Centre Internacional Cor All a l'Hospital Universitari Dexeus. També se celebrarà una taula rodona en la qual diverses famílies de nens que han estat intervinguts a l'hospital explicaran la seva experiència de com el diagnòstic d'una cardiopatia congènita va canviar les seves vides i, finalment, la Dra. Laura Dos, cardiòloga especialista en cardiopaties congènites explicarà com ha de ser la transició i el seguiment de pacients pediàtrics que han estat intervinguts d'una cardiopatia congènita quan són adults.

Etiquetes: Día Mundial, cardiopatías congénitas