L'equip mèdic de la Unitat de Maluc del Departament de Cirurgia ortopèdica i Traumatologia de l'Hospital Universitari Dexeus (ICATME), liderat pel Dr. Manel Ribas, ha publicat en l'últim número de la Revista Espanyola de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (RECOT) la primera gran sèrie al Sud d'Europa de casos d'osteotomia periacetabular mitjançant tècnica mini-invasiva en el tractament de la displàsia de maluc residual.

Es tracta d'un estudi retrospectiu de 131 pacients intervinguts mitjançant aquesta tècnica a l'Hospital Universitari Dexeus entre els anys 2007 i 2016. L'estudi conclou que la osteotomia periacetabular mitjançant l'abordatge mini-invasiu permet restaurar la cobertura de l'acetàbul corregint la displàsia millorant la capacitat funcional i la qualitat de vida dels pacients intervinguts.

Displàsia residual de maluc

"La displàsia residual de maluc és una patologia més comuna del que es creu. Quan acaba el creixement, el cap del fèmur, per diferents causes, pot no haver quedat ben cobert per l’acetàbul i es produeix inestabilitat del maluc i l'alteració d'una sèrie d'estructures estabilitzants que a la llarga produeixen dolor i pèrdua de capacitat funcional, cosa que ens porta a la necessitat d'implantar una pròtesi" ha explicat el Dr. Manel Ribas, cap de la Unitat de Maluc de l'Hospital Universitari Dexeus.

Abordatge clàssic

En les últimes dècades hi ha hagut diverses temptatives d'intentar restablir aquestes malucs però no és fins a l'any 1988 quan el Dr. Ganz de la Universitat de Berna va desenvolupar una tècnica capaç de corregir aquesta patologia. Es tracta d'una osteotomia periacetabular que a través de quatre talls al voltant de l'acetàbul permet rotar-lo de manera que proporciona més cobertura al cap del fèmur i recupera el contacte del cartílag natural del pacient entre l'acetàbul i el fèmur, protegint l'articulació.

El 2003 el Dr. Manel Ribas va ser el primer cirurgià espanyol a realitzar aquesta tècnica. "No obstant això" afegeix el cirurgià "amb l'objectiu de seguir millorant, l'any 2007 al recent estrenat Hospital Universitari Dexeus vam realitzar la primera osteotomia periacetabular mitjançant tècnica mini-invasiva descrita pel Dr. Soballe".

displasiawebdisplasiaweb

"Aquest nou abordatge quirúrgic consisteix a realitzar una sèrie de talls cecs, que es visualitzen amb l'ajuda d'un equip radiològic en quiròfan evitant el múscul de manera que aconseguim menys sagnat, menys temps quirúrgic, menys dolor postoperatori, una ràpida recuperació funcional i una millora estètica respecte a l'anterior tècnica."

L'estudi publicat per RECOT recopila els primers 131 casos de la osteotomia periacetabular mini-invasiva realitzats per l'equip del Dr. Ribas a l'Hospital Universitari Dexeus i n’analitza els resultats a mig i llarg termini.

Segons explica el Dr. Ribas "els pacients tractats amb aquesta tècnica van aconseguir una correcta cobertura acetabular amb escasses complicacions i amb una millora important dels resultats funcionals".

"Quatre anys després de sotmetre a l'operació el 98% dels pacients no van necessitar realitzar cap altre procediment ja que la intervenció havia solucionat totalment la displàsia" afegeix.

Patologia infra diagnosticada

El Dr. Ribas afirma que "és important ser capaços de diagnosticar i tractar la displàsia residual ja que és una patologia infra diagnosticada i d'enorme confusió amb altres patologies del maluc com la lesió de xoc acetabular i requereix un tractament diferenciat".

La Unitat de maluc de l'Hospital Universitari Dexeus és un referent en la realització d'aquesta tècnica que es realitza de forma habitual. Des de la primera intervenció del Dr. Ribas a 2007 s'han realitzat prop de 500 cirurgies mitjançant aquesta tècnica.

Referència de l’article

Ramírez-Nuñez L., Payo-Olero J., Comas M., Cárdenas C., Belloti V., Astarita E., Chacón-Cascio G. y Ribas M. Osteotomía pericaetabular en el tratamiento de displasia de cadera mediante técnica miniinvasiva. Nuestros resultados a medio plazo en 131 casos. Rev Esp Cir Ortop Traumatol. Marzo 2020Este enlace se abrirá en una ventana nueva