A la superfície ocular conviuen uns 500 tipus diversos de microorganismes. No obstant això, únicament l'equilibri d'una trentena d'aquests microorganismes sembla ser clau en la salut dels nostres ulls. El Dr. Carlos Vergés director mèdic de l'Institut Oftalmològic Quirónsalud Dexeus i la Dra. Verònica Ribas, cap de la Unitat de Superfície ocular en el mateix centre, han publicat recentment una editorial a la revista Cataract & Refractive Surgery Today EuropeEste enlace se abrirá en una ventana nueva sobre el potencial ús de probiòtics per equilibrar la microbiota ocular prevenint així diverses patologies oculars com el DMAE (Degeneració macular associada a l'edat), conjuntivitis crònica, uveïtis o glaucoma.

Superficie ocularSuperficie ocular

"Nombrosos estudis científics evidencien que canvis i desequilibris en la microbiota de la superfície ocular podrien jugar un paper clau en la salut dels nostres ulls" explica el Dr. Vergés. "A partir d'aquí, hem de preguntar si l'ús de probiòtics ja sigui via oral o mitjançant gotes pot ser un complement terapèutic per tractar aquestes patologies".

Què sabem de la microbiota ocular?

La microbiota és el conjunt de microorganismes (bacteris, fongs, virus ...) que habiten en el nostre cos. Viuen majoritàriament a l'intestí, el que es coneix com a flora intestinal, però també en altres parts de el cos: la pell, la boca i també als ulls. La composició de la nostra microbiota comença en el moment del naixement, quan travessem el canal del part adquirim la microbiota de la mare.

L'aparició de tècniques de seqüenciació de l'ADN ha suposat un gran avanç per conèixer la composició de la microbiota. "Gràcies a aquestes tècniques ara sabem que en la superfície ocular existeixen dotze tipus de bacteris que es repeteixen en gairebé el 95% de les persones en diferents proporcions que generen una microbiota particular per a cada individu com si fos una empremta dactilar".

Probiòtics personalitzats en oftalmologia

"Davant d'aquestes evidències, a l'Institut Oftalmològic Quirónsalud Dexeus estem realitzant diversos estudis sobre els efectes dels probiòtics en diverses malalties oculars, principalment en pacients amb Síndrome de l'ull sec" afirma la Dra. Verònica Ribas. "Quan adaptem els prebiòtics i probiòtics dietètics a cada pacient, els resultats són encoratjadors".

"No obstant això" afegeix Ribas "hem vist que, quan prescrivim un tractament més general, els resultats són molt variables i malgrat certa millora, no podem parlar de beneficis significatius".

"Així doncs" conclou el Dr. Vergés "serà necessària la formulació personalitzada de probiòtics ja sigui via oral o mitjançant gotes, segons la seqüenciació genètica de la microbiota del pacient. Per això estem començant a treballar en diversos estudis en col·laboració amb el Laboratori molecular de l'Hospital Universitari Dexeus que ens permetran conèixer aquesta empremta digital de la nostra superfície ocular per poder restablir-la en cas que hi hagi una patologia associada a desequilibri de la microbiota".

L'Institut Oftalmològic Quirónsalud Dexeus està ubicat a l'Hospital Universitari Dexeus i disposa d'àrees especialitzades en els diferents camps de l'oftalmologia dotades de l'equipament tecnològic més modern i dels mitjans de diagnòstic més avançats.