Pacients de càncer amb infeccions cròniques o immunosuprimits podrien beneficiar-se de la immunoteràpia per tractar el càncer. No obstant això, fer-ho requereix un enfocament multidisciplinari amb l'objectiu de reduir el risc de complicacions relacionades amb les comorbiditats existents.

Investigadors de el Grup Espanyol de Melanoma (GEM) en col·laboració amb experts en Virologia i Immunologia de diferents centres d'Espanya han desenvolupat les primeres guies clíniques basades en l'evidència clínica per tractar amb immunoteràpia a pacients de càncer que pertanyen a alguna d'aquestes poblacions en situacions clíniques especials: infecció per VIH, Hepatitis crònica vírica, Tuberculosi i receptors de trasplantament d'òrgan sòlid. Les recomanacions s'han publicat a la revista científica Journal for Immunotherapy of Cancer.

L'autora principal de l'article és la Dra. María González Cao, especialista en Oncologia mèdica de l'Institut Oncològic Dr Rosell a l'Hospital Universitari Dexeus. "Avui en dia tenim encara dificultats a l'hora d'indicar tractament d'immunoteràpia per càncer en pacients amb infeccions cròniques o que han rebut un trasplantament d'òrgans sòlids, ja que aquests pacients han estat habitualment en els assajos clínics que han demostrat l'eficàcia i seguretat d'aquests tractaments oncològics".

IORDexwebIORDexweb

Més opcions terapèutiques

"D'altra banda, l'evidència científica actual demostra que els tractaments d'immunoteràpia són en molts casos de càncer avançat, la única opció terapèutica que pot donar oportunitats d'una llarga supervivència amb un excel·lent control de la malaltia oncològic" afegeix la Dra. González Cao . "Per tal que aquestes persones puguin també tenir opcions de tractament amb immunoteràpia, hem desenvolupat aquestes guies clíniques realitzades en col·laboració amb experts en cadascuna de les patologies".

"La publicació no pretén ser una revisió de la literatura científica sobre l'ús de la immunoteràpia en aquest tipus de pacients, sinó que formulem una sèrie de recomanacions a seguir basada en el judici d'experts. No són guies d'obligat compliment ja que encara tenim



poca evidència científica disponible sobre aquests casos, però és un primer pas per donar noves opcions terapèutiques a aquests pacients".

Poblacions que suposen un repte

L'article publicat al Journal for Immunotherapy of Cancer detalla les recomanacions de l'ús de la Immunoteràpia en pacients infectats amb VIH, Hepatitis vírica, Tuberculosi, persones que s'hagin sotmès a un trasplantament d'òrgan sòlid i també inclou altres escenaris com a persones que s'han sotmès a un trasplantament al·logènic, dones embarassades o persones amb patologies d'origen autoimmune.

Què és la immunoteràpia?

L'objectiu dels tractaments basats en la immunoteràpia és que el nostre propi sistema immunitari combati el càncer. Mitjançant l'administració de fàrmacs que desbloquegen el fre que el càncer imposa a les nostres defenses, és possible reactivar el propi sistema immunològic que és la més potent arma contra les cèl·lules tumorals.

Referència de l’article

Gonzalez-Cao M, Puertolas T, Riveiro M, et al. Cancer immunotherapy in special challenging populations: recommendations of the Advisory Committee of Spanish Melanoma Group (GEM). Journal for Immunotherapy of Cancer 2021;9: e001664. doi:10.1136/jitc-2020-001664 Este enlace se abrirá en una ventana nueva