Amb el pas dels dies, i evidenciant els esforços que s’està fent en investigació a nivell mundial, cada vegada són més els estudis que ens permeten conèixer una mica millor la COVID19.

"Una nova investigació situa la hiperglucèmia, en individus amb o sense diabetis prèvia, com a factor predictor de la mortalitat en pacients hospitalitzats per COVID19" explica Paula Lecegui, nutricionista i educadora en diabetis de Servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital Universitari Dexeus.

"La febre, la pneumònia i altres problemes respiratoris, s'emporten la majoria d'esforços en l'atenció dels pacients amb COVID 19. És molt probable que el monitoratge de la glucèmia no sigui una prioritat en molts casos, però pot tenir més importància de la qual es creu ".

L'estudi, de caràcter observacional, s'ha realitzat en 88 hospitals nord-americans durant tot el mes de març de 2020. Es van observar 1.122 pacients hospitalitzats amb COVID19, dels quals 451 tenien diabetis o presentaven hiperglucèmia.

Els resultats van mostrar que tots aquells amb diabetis o hiperglucèmia durant l ingrés, tenien una taxa de mortalitat quatre vegades superior respecte als que no tenien aquestes condicions, un 28,8% respecte a un 6,2%. I aquest increment de mortalitat, ascendia a disset vegades més, per a aquells pacients que van desenvolupar hiperglucèmia durant l'ingrés, sense haver-la presentat abans.

A més, la taxa de mortalitat en els pacients va ser diferent, en el cas de la hiperglucèmia aguda va ser de l'41,7% i per als ingressats amb diagnòstic de diabetis d'un 14,8%.

També cal concretar que d'aquests pacients, un 59% eren homes i la franja d'edat mitjana era de 61 anys per als pacients sense diabetis ni hiperglucèmia i de 65 anys per als pacients amb diabetis o hiperglucèmia.

Encara que l'estudi és molt prematur, ""es dades posen de manifest la importància del control glucèmic durant l'atenció del pacient amb COVID19. Ja que encara que la diabetis és un predictor de mortalitat, la hiperglucèmia aguda i descontrolada (hi hagi o no diagnòstic de diabetis anterior) és un predictor molt més potent pels quals es recomana la monitorització dels pacients "afirma Lecegui.

"La hiperglucèmia en context de malaltia és freqüent, i cal considerar-la com una complicació més de la COVID 19, així com ja va demostrar ser-ho a l'epidèmia de la SARS de 2003" conclou la nutricionista de l'Hospital Universitari Dexeus.