"Totes les famílies són úniques, no hi ha dos iguals", amb aquesta frase s'introdueix "La meva família", un llibre dirigit al públic infantil -a partir de 6 anys d'edat- que explica, de manera senzilla, i molt amena, en què consisteixen les tècniques de reproducció assistida, quin és el seu objectiu i com el seu desenvolupament ha fet possible l'aparició de nous models de família diferents al tradicional, com les famílies monoparentals formades per homes i dones sense parella que han optat per l'adopció o la donació de gàmetes per poder ser pares o mares, o les compostes per parelles homosexuals amb fills. Es tracta d'una nova realitat social que cada vegada és més visible i que desperta la curiositat infantil, però de la qual no sempre es parla obertament, perquè molts pares no saben com abordar el tema o quina és la millor edat o moment per fer-ho.

2000px_mifamiliadexeusweb2000px_mifamiliadexeusweb


Per aquest motiu, el centre Dexeus Dona i l'Editorial Estrella Polar (Planeta) han decidit publicar de forma conjunta un llibre que abordi aquest tema amb naturalitat, però de forma realista, sense recórrer a metàfores ni a elements màgics, amb la finalitat de facilitar el diàleg entre pares i fills sobre aquesta nova realitat i també, si és el cas, servir com a eina de suport als pares que han recorregut a aquestes tècniques per explicar als seus fills com van ser concebuts. "Els nostres pacients de reproducció assistida sovint ens consulten quin és el millor moment i edat per parlar-ne amb els seus fills, però no hi ha una edat concreta ni un moment perfecte, perquè cada nen creix al seu ritme", explica el Dr. Pedro N. Barri, director del centre Dexeus Dona, Departament d'Obstetrícia, Ginecologia i Medicina Reproductiva de l'Hospital Universitari Dexeus. Segons els experts, el que importa és estar atent i preparat per a poder parlar amb ells quan es desperti la seva curiositat o es presenti l'ocasió. "Per això pensem que un material de suport com aquest llibre podria resultar molt útil, ja que de fet està pensat perquè pares i fills el llegeixin junts", afegeix.

Per facilitar la lectura i que resultés atractiu als nens, "La meva família" combina el gènere de la narrativa infantil amb el d'un llibre de coneixement, de manera que encara que els seus continguts s'ofereixen seguint un fil argumental, a través de la història personal i familiar dels alumnes d'una escola, que són els seus protagonistes, també inclou apartats per ampliar els coneixements que tenen els petits lectors sobre l'origen de la vida, i ensenyar-los algunes nocions bàsiques de biologia, com què és una cèl·lula, quina és la funció dels òvuls i els espermatozoides, en què consisteix la fecundació, què és un embrió i com es desenvolupa progressivament un nadó dins de l'úter. A més, també podran aprendre com es treballa en un laboratori, i descobrir alguns conceptes nous, com què és una ecografia o per a què serveixen els bancs d'esperma. Totes aquests conceptes -que es presenten en pàgines que es van intercalant al llarg de la història-, s'expliquen de forma molt senzilla, però, al mateix temps rigorosa des del punt de vista científic, ja que els seus continguts han comptat amb l'assessorament l'equip mèdic i de biologia de Dexeus Dona. El llibre també inclou un apartat d'activitats complementàries, que conviden als nens a reflexionar sobre el seu origen i les relacions familiars, i un glossari, per ajudar-los a entendre els termes que puguin resultar-los més difícils.

Una història que combina humor, rigor i respecte

Les il·lustracions de "La meva família" són obra de Cristina Losantos, una reconeguda il·lustradora de llibres infantils, que ha estat guardonada amb el Premi Nacional d'Il·lustració del Ministeri de Cultura. L'autora dels textos és la pedagoga Noemí Fernández, que compagina l'escriptura de llibres infantils amb la seva activitat professional com a mestra d'alumnes de primària.

"La meva família reflecteix la diversitat familiar amb la qual convivim cada dia i ajuda a reflexionar sobre preguntes tan habituals com aquestes" com he nascut jo? "," ¿Per què el meu amic només té una mare? "O" com la meva amiga pot tenir dos pares? "explica Cristina Feliu, editora de Timun Mas Infantil, Estrella Polar i Fanbooks. "La literatura infantil s'ha acostat a aquesta qüestió amb anterioritat recorrent a les metàfores i la poesia. Però per primera vegada un equip de metges especialistes (Dexeus Dona), la il·lustradora Cristina Losantos i l'escriptora Noemí Fernández, s'han unit per mostrar aquest tema des de la realitat quotidiana i el rigor científic. Adequar conceptes científics a la comprensió del públic infantil ha estat un treball de creació complex i emocionant. El resultat: una història en la qual l'humor, el rigor i el respecte conviuen harmònicament, en la qual ens podem veure reflectits i connectar amb la riquesa d'altres realitats familiars ", afegeix Cristina Feliu.


El llibre es va posar a la venda el 20 de març i es pot adquirir a llibreries i grans superfícies També està prevista la seva distribució en el circuit escolar. De moment s'ha editat en castellà (Ed. Estrella Polar) i en català (Ed. Estrella Polar), i no es descarta la seva traducció a altres idiomes, ja que l'editorial té els drets per a la venda internacional de l'obra.

Més de sis milions de 'nadons proveta' al món

Des del naixement del primer nen concebut a través de la fecundació in vitro (FIV), el 1978, la reproducció assistida ha avançat a passos de gegant. Avui dia, la FIV s'ha convertit en una pràctica tan popular com qualsevol altra intervenció mèdica, i es calcula que el nombre de nadons que han nascut a través d'ella supera els sis milions de nens a tot el món. A més, i, a diferència d'altres països d'Europa, on la legislació és més restrictiva, l'actual llei espanyola de 14/2006 en matèria de reproducció assistida permet accedir a aquestes tècniques a dones sense parella, matrimonis heterosexuals i homosexuals (femenins), i parelles de fet heterosexuals, i no només per problemes de fertilitat, sinó com a mètode de planificació familiar, ja que a Espanya és possible recórrer a la donació d'òvuls i esperma, així com congelar òvuls amb antelació per ajornar la maternitat.

Aquest fet ha augmentat la demanda de tractaments de reproducció assistida al nostre país -es realitzen més de 100.000 a l'any, segons les dades de l'últim registre de la Societat Espanyola de Fertilitat (SEF), la xifra més alta de tractaments publicada fins ara a Europa , i la mitjana de nens que neixen cada any al nostre país per FIV supera els 25.000, més del 5% del total; i és probable que aquesta xifra segueixi creixent a causa del retard de la maternitat, ja que una edat avançada pot fer més difícil aconseguir un embaràs, i fer necessari recórrer a la donació. d'òvuls. De fet, i segons la Societat Europea de Reproducció Humana i Embriologia (ESHRE), Espanya és un dels països que duen a terme més tractaments de ovodonació, pràcticament el 50% dels que es realitzen a Europa.

Pel que fa a l'estructura familiar, les dades de l'INE relatives a l'última Enquesta Contínua de Llars (ECH 2016) indiquen que, tot i que el tipus de llar més nombrós continua sent el de la parella amb o sense fills, el nombre de llars unipersonals i de llars monoparentals va en augment, i, d'aquests últims, la majoria d'ells (un 80%) estan formats mares amb fills. També creixen les parelles de fet, i el nombre de parelles homosexuals va augmentar un 2% el 2016 respecte a l'2015. Dins d'aquest grup, les més comunes són les formades per homes (69,5%) i només un 30,5% les integren dones.

Adreça web: www.dexeus.com
Font: Dexeus Mujer