L’escudella amb carn d’olla de Nadal, els canelons de Sant Esteve, un rostit per Cap d’Any, el tortell de Reis… Immersos en quinze dies de trobades amb familiars i amics, es fa difícil passar del bon menjar, una bona copa de vi o els dolços, i acabem agafant uns quilos de més, patim digestions molt pesades i ens llevem el dia següent cansats de tant menjar.

Qui més qui menys pateix alguna d’aquestes situacions entre la nit de Nadal i Reis. Hi ha, però, maneres d’evitar-ho i de gaudir d’uns àpats igual de bons i saborosos, però més lleugers i saludables

L’aperitiu

Amb els anys, aquesta part del dinar o sopar ha anat agafant protagonisme a la taula, sovint sense suprimir algun dels plats principals. Cal que l’aperitiu sigui lleuger; no oblidem que és una petita degustació i no un àpat.

Encara que substitueixi l’entrant, és convenient que l’aperitiu sigui una degustació lleugera que doni pas al plat principal, evitant sobretot aliments i begudes molt energètiques. Pot ser un bon espai per utilitzar productes locals i de temporada, més econòmics i sostenibles. Trieu aliments i preparacions que no aportin massa greix.

El primer i el segon

Si sou dels que preferiu passar de l’aperitiu, i optar per un primer i un segon plat més tradicionals intenteu que els plats es complementin: combineu primers plats més lleugers amb segons més consistents o a l’inrevés. Per exemple, es poden combinar algunes d’aquestes opcions com un carpaccio de llagostins amb fruits secs esmicolats i vinagreta de cítrics per obrir boca i seguir amb un rostit de pollastre farcit de fruites, o bé una crema de carbassa amb encenalls de parmesà i els tradicionals canelons de carn d’olla de segon. D’opcions n’hi ha moltíssimes!

Si opteu pel brou de Nadal recordeu que, si es fa amb anterioritat i es deixa refredar, es pot desgreixar fàcilment retirant la capa superior que s’ha solidificat. Això el converteix en un brou igual de gustós però més digerible i menys calòric.

Les postres i els dolços

Arribats aquí, la fruita és una opció refrescant i lleugera per a les postres. Una broqueta de fruites del temps, un milfulles de fruites d’hivern o uns daus de taronja amb nous, panses i mel són algunes opcions fantàstiques per donar pas a torrons i polvorons.

Tallar els dolços en porcions ben menudes perquè els convidats puguin degustar-ne diferents tipus en petites quantitats i no deixar-los presents durant tota la sobretaula per evitar la temptació ens ajudarà a no empatxar-nos en la recta final de l’àpat.

La beguda

Evitar l’excés de begudes amb gas i, sobretot, de begudes alcohòliques. Normalment es toleren bé entre una i dues copes de vi o cava durant els àpats, si s’hi està acostumat.

També podem acabar el dinar o sopar amb unes infusions d’herbes digestives enlloc d’infusions estimulants com el cafè o el te.