El Dr. BlasiEste enlace se abrirá en una ventana nueva, del Servei de Ginecologia de Centre Mèdic Quirónsalud Badalona ens parla sobre un possible efecte secundari de la Covid-19 sobre la fertilitat en homes.


Les conseqüències que deixa el coronavirus són de tota mena, i sembla que moltes estan per descobrir. Segons recents recerques, els homes poden ser menys fèrtils després de la infecció per Covid-19, adverteixen científics xinesos.


Els científics han sospitat que el nou coronavirus té el potencial de causar grans alteracions en el nombre total d'espermatozoides. És per això que s'insisteix en la necessitat de monitorar els sistemes reproductius masculins després de la malaltia.


La recerca mèdica, ja està familiaritzada a la forma amb la qual el SARS-COV-2 genera múltiples respostes immunes destructives. Un element central de la seva estratègia és trencar i entrar en un receptor cel·lular comú, anomenat enzim convertidor de l'angiotensina 2 o ACE 2. Sembla que onsevulla que es trobi aquest enzim, en el cos humà, el SARS-COV-2 deixarà la seva marca, posant en risc múltiples òrgans.


Sembla doncs que el teixit testicular pot ser un objectiu potencial més per al coronavirus. Els primers estudis que van trobar la presència del virus en mostres de semen es van sumar a la creixent necessitat d'investigar en aquest sentit.


Després de diversos estudis inconsistents, respecte a l'afectació testicular del virus, ara, el pes de l'evidència, sembla inclinar-se a favor dels arguments que el teixit testicular es danya com a resultat directe de la Covid-19.


Una recerca publicada recentment per investigadors de la Universitat Justus-Liebig a Alemanya, conjuntament amb la Universitat de Allameh Tabataba’i a l'Iran, informaven de l'evidència experimental de tal mal, analitzant els marcadors d'inflamació en mostres de teixit testicular de 84 homes diagnosticats de Covid-19. També es va avaluar la qualitat de l'esperma i es van buscar signes d'estrès oxidatiu en les mostres. L'estudi va demostrar que la Covid-19 provocava inflamació i estrès cel·lular en aquells homes diagnosticats recentment com a positius al virus. Així mateix, els espermatozoides dels homes infectats serien tres vegades més lents i el seu recompte molt més baix.


Tots aquests efectes poden associar-se a una menor qualitat espermàtica i a un potencial de fertilitat Este enlace se abrirá en una ventana nuevareduït.


Encara que, si bé és cert, aquests efectes van tendir a millorar gradualment amb el pas del temps, es van mantenir significativament alterats en els pacients amb Covid-19, i la magnitud dels canvis també es va relacionar amb la gravetat de la malaltia.


És per tot això que mereix la nostra atenció, per a valorar nous i amplis estudis, abans de poder afirmar amb rotunditat que aquesta disminució de la fertilitat masculina, pugui tenir un impacte real en els esforços futurs per a concebre.

Etiquetes: fertilitat | covid19