El Dr. BlasiEste enlace se abrirá en una ventana nueva, del Servei de Ginecologia de Centre Mèdic Quirónsalud Badalona ens parla sobre l'endometriosi.


La patologia denominada endometriosi es defineix com l'aparició i creixement de teixit endometrial anés de la cavitat uterina, on té la seva funció, estenent-se principalment als òrgans de la cavitat pelviana, així com a les parets d'aquesta. És aquí on es produeixen acumulacions de teixit endometrial, que pot seguir el cicle hormonal de la dona, generat material menstrual en petites bosses, disseminades per la cavitat pelviana que, al no ser eliminades per la mateixa menstruació, poden anar creixent gradualment, provocant dolor i disfunció aquí on s'implantin.


La seva etiologia és desconeguda, però és sabuda la seva alta capacitat de generar dolor, principalment relacionat amb els dies de la menstruació, denominat dismenorrea, pels cúmuls de sang, en cavitats en creixement, que poden també provocar infertilitat per causes mecàniques, ja que el fet que aquestes bosses creixin, poden portar a la seva ruptura, provocant la disseminació del seu contingut, que generarà adherències, en els òrgans genitals i veïns, així com el mal funcionament de les Trompes de Fal·lopi, fins i tot la seva destrucció.


Se la considera responsable de generar embarassos extrauterins, en trompes en males condicions, secundàries a les adherències produïdes per la pròpia malaltia. També se li atribueixen a la malaltia causes hormonals de subfertilitat. És per tot això que sembla lògic, que el tractament inicial sigui mitjançant sistemes hormonals, per a evitar el creixement d'aquests implants, i fins i tot induir la seva regressió, en comptes de la cirurgia, que, en alguns casos més avançats, només serà imprescindible.


L'experiència ens permet afirmar que, mitjançant sistemes de dipòsit de progesterona, en molts casos, podem obtenir resultats extraordinaris, fent tornar la malaltia, adormir-la, i aconseguir posteriorment resultats importants quant a gestacions espontànies.


L'endometriosi no té cura, és a dir, pot reaparèixer amb virulència en qualsevol moment, si no la tractem. Per això pensem que la cura de la pacient amb endometriosi ha d'iniciar-se en estadis primerencs, per a evitar així complicacions severes.


L'única forma per a la curació definitiva de la malaltia és l'extirpació d'úter i ovaris, encara que amb la menopausa la clínica pot millorar en molts casos. Aquesta solució és tan extremadament radical, que no és aplicable, excepte en casos molt seleccionats. Per això es plantegen sempre tractaments pal·liatius, ja bé siguin hormonals, analgèsics, alimentosos o quirúrgics, amb resultats molt variables. Es tracta doncs d'una malaltia desconeguda, invalidant i d'alta repercussió i incidència, per la qual cosa és imprescindible el seu tractament i seguiment estret des de la seva sospita, encara que aquesta sigui en la primerenca joventut, per a intentar evitar així la seva enorme transcendència.


Per a això animem a l'estudi primerenc de la dismenorrea, principalment en pacients adolescents, com dicten les directrius europees, animant fins i tot als metges no especialitzats en ginecologia, a pensar, que no és normal que la menstruació produeixi sempre dolor.


https://www.doctorblasi.com/Este enlace se abrirá en una ventana nueva


doctor-blasi-fotodoctor-blasi-foto

Etiquetes: endometriosi | ginecologia