Ja sigui per trobar fractures als ossos, per detectar casos d’artritis o per analitzar l’estructura dental, la radiografia ens ajuda a diferenciar entre els teixits tous i la matèria densa. Entendre el procediment i preparar-se ens ajudarà a que tot sigui més fàcil i a estar més relaxats durant la prova. Què cal tenir en compte?

  1. Parleu amb el metge abans de la prova. És vital comentar si s’està en període de lactància o embarassada. El cos s’exposa a petites quantitats de radiació que poden ser perilloses per a un fetus en desenvolupament.
  2. Pregunteu si heu d’anar en dejú. Únicament és necessari per a certes plaques del tracte digestiu. El dejuni requereix que no s’ingereixin aliments sòlids ni líquids durant un període d’entre 8 i 12 hores abans de l’examen. Si heu de prendre algun medicament, podeu acompanyar-lo d’un petit glop d’aigua.
  3. Porteu roba còmoda, i eviteu les joies i els objectes de metall. És molt probable que us hagueu de treure la roba abans de l’examen. En aquest cas, us facilitaran una bata que utilitzareu durant l’examen.
  4. Arribeu amb temps a la cita i no oblideu la targeta de l’assegurança i la informació que us hagi donat el metge. Penseu que us pot tocar omplir formularis addicionals o preparar-vos abans de la prova.
  5. Passeu pel bany abans de començar. No us podreu moure ni abandonar la sala d’exàmens una vegada el procediment hagi començat.
  6. Penseu que us podrien demanar d’aguantar la respiració o determinades posicions. Contenir la respiració ajuda a que el cor i els pulmons es vegin amb més claredat en la radiografia. A més, depenent de la zona a radiografiar el tècnic utilitzarà bosses de sorra o coixins per ajudar-vos a mantenir una posició determinada.

Un cop realitzada la prova, si teniu els resultats abans de visitar el metge, no traieu les vostres pròpies conclusions. Espereu-vos a la visita amb l’especialista i eviteu buscar diagnòstics o conclusions a través d’internet.