Encara que no totes les diarrees que apareixen durant un viatge són de causa infecciosa, si ho són la majoria. Per evitar-les cal prendre una sèrie de mesures preventives que disminuiran el risc de transmissió de microorganismes.


HIGIENE DE L'AIGUA


  • Utilitza sempre AIGUA EMBOTELLADA, tant per beure, preparar aliments, usos domèstic com per a la higiene bucal.
  • Si no es disposa d'aigua embotellada s'ha de tractar l'aigua amb almenys dos processos (bullir, clorar, filtrar, ...):
    • Aigua bullida, durant un temps mínim de 10 minuts. Deixant-la refredar en recipients tancats i nets.
    • Aigua tractada amb iode al 2%. Cal esperar 30 min abans de consumir-la.
    • Aigua clara: 5 gotes / litre
    • Aigua tèrbola: 10 gotes / litre
  • Compte amb els gots: amb freqüència és més segur beure directament de l'ampolla o de la llauna.
  • L'aigua de l'aixeta calenta, a una temperatura que no es pugui resistir amb les mans, és més segura que l'aigua de l'aixeta freda, sempre en el cas que no es pugui disposar d'aigua potable.
  • NO AFEGIR MAI GEL a les begudes.
  • Generalment són segures les begudes com: Te, cafè o infusions calentes.


HIGIENE DELS ALIMENTS


  • En general cal regir-se pel principi de la O.M.S: cou, pela-ho o oblida-ho.
  • No menjar aliments crus (carn, peix, marisc, verdures, ect.).
  • Evitar menjar fruites sense pelar i amanides.
  • Consumir preferentment aliments acabats de preparar.
  • No consumir gelats de procedència dubtosa.
  • Evitar consumir llet o derivats làctics no esterilitzats pasteuritzats (en cas contrari, bullir 15 min)
  • Mantenir BONA HIGIENE DE MANS. Es recomana rentar les mans freqüentment amb aigua i sabó i utilitzar gels de hidroalcohol.


Si apareix febre amb la diarrea o productes patològics (sang o moc) en la femta, CONSULTEU AL METGE.