L'Institut Oncològic IOB, de l'Hospital Quirónsalud Barcelona, ​​i l'Institut Oncològic Teknon s'han integrat en un únic institut. D'aquesta manera, l’IOB –que continuarà atenent pacients als dos centres, però unificat sota un sol nom– espera poder aprofitar aquesta oportunitat per consolidar i ampliar el lideratge en la prestació oncològica i hematològica en l'àmbit privat, i esdevenir un dels majors centres privats oncològics d'Europa.


Creixement en un entorn de complexitat i d'alta especialització


Aquesta integració dels dos centres permetrà el creixement tant quantitatiu com qualitatiu. D'una banda, permetrà aprofitar millor els recursos de què es disposa, centralitzant l'atenció de patologies complexes i d'alta especialització com el càncer. «En un context on la medicina cada vegada és més tecnològica i busca la precisió i la individualització dels tractaments, amb aquesta integració unirem sinèrgies i podrem centrar els esforços i així disposarem d'unitats d'alta especialització que podran comptar amb un nombre de pacients més alt i optimitzar els recursos», explica el Dr. Josep Tabernero, cofundador de l'IOB.


La millora qualitativa ve precisament de la creació d'aquestes unitats altament especialitzades. «Per disposar de líders contrastats en la seva especialitat cal poder comptar amb un nombre significatiu de pacients. Només així és possible millorar en la investigació, ser líders en assajos clínics i assolir nivells d'excel·lència que acabin repercutint en el benefici dels pacients», afegeix el Dr. Tabernero. Aquesta integració permetrà, per exemple, tenir accés a assajos clínics de fase I, i ser pioners en aquests assajos, que actualment amb prou feines es realitzen en l'àmbit de la sanitat privada.


Transversalitat

El tractament individualitzat contra el càncer està marcat pel diagnòstic correcte de la malaltia. És un procés complex, que recolza en el coneixement de la biologia molecular, que requereix múltiples professionals mèdics, que han de treballar de manera coordinada per aconseguir l'objectiu final de la curació del pacient.

«Cada tipus de càncer requereix un tractament diferent, per la qual cosa és important treballar amb bons professionals recolzats en comitès multidisciplinaris. Cada decisió s'ha de prendre tenint en compte l'opinió de tots els metges especialistes que actuaran en aquest tractament», comenta el Dr. Joan Carles, del Programa de Càncer Genitourinari.

Els oncòlegs de l'IOB lideren aquests comitès, en els quals participen cirurgians, radiòlegs, metges de diferents especialitats, radiooncòlegs, etc., segons el tipus de patologia.


Medicina personalitzada

El nou institut també neix conscient de la necessitat que el pacient sigui el centre de l'atenció sanitària. D'aquesta manera, serà possible oferir tot un seguit de serveis més enllà del mateix tractament oncològic que també redundaran en benefici del pacient. «Es tracta de seguir el pacient en tot el seu viatge, també posant èmfasi en aspectes com la prevenció. Així, per exemple, un servei disponible és la genètica clínica del càncer, que ajudi, d'una banda, a predir el risc de patir càncer i, d'altra banda, a ajustar el tractament a les característiques moleculars de cada tumor. La medicina personalitzada és una realitat de present», apunta la Dra. Enriqueta Felip, responsable del Programa de Càncer de Pulmó a l’IOB.


Altres serveis que també s'oferiran en el nou centre són el suport psicològic tant per a pacients com per a familiars, teràpies complementàries com l'acupuntura i una infermera-gestora de casos que ajudi en el seguiment personalitzat de cada pacient. «Tot això són serveis que aporten més valor al nou centre i que finalment s'acaben traduint en beneficis per als pacients. Al final, l'objectiu no és cap altre que aconseguir augmentar la supervivència i cronificar la malaltia i fer-ho donant suport a una qualitat de vida més alta dels pacients», explica la Dra. Teresa Macarulla, del Programa de Tumors Digestius.


Importància de la investigació

La integració permetrà seguir treballant en l'àmbit de la investigació i la innovació. «Comptant amb tots aquests especialistes i disposant d'un elevat nombre de pacients de manera centralitzada serà possible prendre part en assajos clínics innovadors, que serviran per al desenvolupament de noves teràpies», comenta el Dr. Tabernero, que explica com aquesta integració també ajudarà a poder disposar de l'última tecnologia d'avantguarda, i continua: «L'objectiu final no és cap altre que convertir-nos en un centre de referència en el tractament oncològic a Espanya. Tota l'experiència acumulada al llarg d'aquests anys ens ha de servir per assolir aquesta aspiració».


Nova incorporació a un equip contrastat


L'equip de l'IOB està compost per un equip d'oncòlegs, hematòlegs i internistes complementat per consultors sèniors de prestigi reconegut. Noms de gran pes en el camp de l'oncologia internacional com ara el Dr. Josep Tabernero, cofundador de l’IOB i responsable de la Unitat de Tumors Digestius; la Dra. Enriqueta Felip, responsable del Programa de Càncer de Pulmó; els Drs. Cristina Saura i Agustí Barnadas, integrants del Programa de Càncer de Mama; els Drs. Joan Carles i Xavier Garcia del Muro, responsables del Programa Genitourinari; els Drs. Francesc Bosch i Francesc Cobo, del Programa d’Oncohematologia; els Drs. Teresa Macarulla i Jaume Capdevila, del Programa de Tumors Digestius, o la Dra. Ana Oaknin entre d'altres, integren l'equip facultatiu de l'IOB.


Entre aquests consultors sèniors s'ha produït recentment una nova incorporació, que reafirma l'aposta pel talent i la projecció de futur de l'IOB. El Dr. Aleix Prat és el nou responsable de dirigir el Programa de Càncer de Mama de l'IOB. El Dr. Prat és actualment cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Clínic de Barcelona, ​​president del Grup Acadèmic SOLTI, cap del Laboratori de Genòmica Translacional i Teràpies Dirigides de l'IDIBAPS i professor titular de la Universitat de Barcelona. És autor de més de 150 publicacions i un prestigiós expert internacional en càncer de mama i en la implementació i el desenvolupament de plataformes genòmiques aplicables a la pràctica clínica diària, així com a la validació de biomarcadors genòmics predictius. «La integració de la investigació clínica i translacional en la pràctica clínica assistencial és clau per assolir l'excel·lència en l’oncologia i, en particular, en el càncer de mama», explica el Dr. Prat.