Amb el pas dels anys la fertilitat de la dona va decreixent. Molts estudis demostren que la fertilitat comença a disminuir a partir dels 30 anys, amb un descens encara més aguditzat a partir dels 35 anys. En això hi influeix fonamentalment la reducció de la reserva ovàrica. Però al mateix temps, també, cada vegada s’està retardant més l’edat mitjana de les mares primerenques, que segons l’Institut Nacional d’Estadística a Espanya se situa en els 31,47 anys.


«Això pot acabar generant problemes en dones que han decidit retardar la maternitat a causa del desconeixement social i la falta d’informació, que fan que es confiïn. Nosaltres hem observat la problemàtica d’aquesta desinformació en moltes dones pel que fa a la seva fertilitat, i per això hem posat en marxa aquesta campanya divulgativa», explica el Dr. Ramón Aurell, responsable de la Unitat de Reproducció Assistida de Quirónsalud Barcelona.


encontrar reserva ovarica mujer clave planificar maternidadencontrar reserva ovarica mujer clave planificar maternidad


Reserva ovàrica, què és i per què l’he de conèixer?

«L’edat cronològica d’una dona no coincideix necessàriament amb la seva edat biològica. En la primera el factor determinant és l’any de naixement, mentre que la segona es valora en funció de la reserva ovàrica de cada dona, és a dir, el nombre d’òvuls de què disposa», comenta el Dr. Ramón Aurell. Tot i que normalment aquestes dues edats solen ser concordants, també pot succeir que no sigui així, i que pacients joves tinguin una reserva molt afectada que podria dificultar aconseguir l’embaràs.

El principal factor que influeix en la reserva ovàrica és l’edat; la reserva es redueix amb el pas dels anys, a més que la qualitat dels òvuls també empitjora. Però no és l’únic: cirurgies prèvies de l’ovari, tractaments de radioteràpia o quimioteràpia, endometriosi o antecedents familiars de menopausa precoç també poden influir en aquesta reserva ovàrica.


«Conèixer la reserva ovàrica pot resultar de molta ajuda a l’hora de la presa de decisions conseqüents relacionades amb la maternitat de les dones, tenint clar que als 38 anys els seus òvuls ja no són joves», apunta el Dr. Aurell. Per conèixer aquesta reserva, es realitzen principalment dues proves senzilles, com una analítica de sang i una ecografia ginecològica.

Amb la primera es determina quin és el nivell de l’hormona antimülleriana (AMH) a la sang, que és un indicador molt fiable per conèixer el nombre d’òvuls. Com més alt és el nivell d’AMH, el nombre d’òvuls també és més alt. Aquesta analítica es pot realitzar en qualsevol moment del dia i del cicle menstrual.


L’ecografia ginecològica, en canvi, s’haurà d’efectuar en la primera fase del cicle menstrual. Amb l’ecografia és possible realitzar un recompte dels fol·licles antrals. Aquest valor proporciona informació indirecta sobre la reserva ovàrica. Com més fol·licles hi hagi, la reserva serà millor, i per tant hi haurà un pronòstic reproductiu millor.