Menjar bé i mantenir un estat nutricional adequat ajuda les persones amb càncer a sentir-se millor i a estar més fortes durant i després del tractament oncològic. Els resultats d’investigacions recents mostren que factors com el sobrepès, una dieta desequilibrada i la manca d’exercici físic tenen un paper important en la recurrència i la supervivència del càncer de mama.


Per aquest motiu, l’IOB Institute of OncologyEste enlace se abrirá en una ventana nueva a l’Hospital Quirónsalud Barcelona ha desenvolupat un programa d’acompanyament nutricional per a pacients amb càncer de mama que, tal com explica Jordina CasademuntEste enlace se abrirá en una ventana nueva, nutricionista de l’esmentat centre sanitari, té com a objectiu "millorar la qualitat de vida del pacient, minimitzar possibles efectes secundaris derivats del tractament i complicacions amb la nutrició, millorar la tolerància del tractament i afavorir un pes saludable i, en cas de sobrepès o obesitat, acompanyar per tal de reduir el greix corporal de manera controlada i pautada".


En concret, s’han establert tres programes específics segons el tipus de tumor: HER positiu, hormonosensible i triple negatiu. Elaborat de manera conjunta entre oncòlegs i nutricionistes, cada un es basa en l’evidència científica, en el tipus de càncer, en el tractament que rep i en la simptomatologia i apetències que té el pacient.


"És interessant assessorar cada pacient en l’àmbi nutricional de manera individual per ajudar-lo a minimitzar possibles efectes secundaris i pautar-li estratègies dietètiques adaptades per millorar-ne l’estat de salut i assegurar que pugui realitzar tot el tractament de la millor manera", aclareix Jordina Casademunt.


FOTO Jordina Casademunt guías nutriciónFOTO Jordina Casademunt guías nutrición


Primera visita i seguiment

Cada programa consta d’una primera visita on es realitza una valoració nutricional, en la qual es tenen en compte diferents paràmetres ‒clínics, bioquímics i funcionals‒ i una avaluació de la ingesta, els hàbits dietètics i el tractament actual, amb la finalitat de dissenyar una pauta personalitzada, segons els gustos i necessitats personals.


Posteriorment, la pacient té a disposició les visites de seguiment que poden realitzar-se una vegada al mes o cada dos mesos durant tot el procés, o coincidint amb el dia del tractament, per poder donar una resposta immediata a les necessitats del pacient. "Gràcies a l’acompanyament durant tot el procés ens assegurem de minimitzar el possible deteriorament nutricional que, per experiència, sabem que es pot presentar al llarg de tot el procés oncològic, i poder oferir-li estratègies d’hàbits de salut amb l’objectiu de millorar-ne la qualitat de vida", assegura la nutricionista de l’IOB.


La dieta, a més d’oferir aliments que vinguin de gust al pacient i assegurar-li un pes estable i l’aportació de macronutrients i micronutrients adequats, "s’haurà de centrar en recomanacions dietètiques adaptades en cas de neutropènia, nàusees i/o vòmits, diarrea i/o restrenyiment, mucositis, anèmia, retenció de líquid, infecció de les vies urinàries, augment de pes i de greix corporal durant la teràpia hormonal, la cirurgia i la radioteràpia", recorda Jordina Casademunt.


És tan important menjar bé durant el procés oncològic com mantenir-se físicament actiu. En aquest sentit, la nutricionista de l’IOB recorda que "aporta molts beneficis per a les pacients amb càncer de mama perquè millora els efectes secundaris més comuns del tractament oncològic, com la fatiga. A més, ajuda en la prevenció i el tractament del linfedema i pot ajudar a prevenir, a llarg termini, la pèrdua de massa òssia associada a alguns tractaments".


Etiquetes: nutrición | cáncer