La braquiteràpia és una tècnica d'oncologia radioteràpica que permet disminuir els efectes secundaris que produeix la radiació gràcies a una millor distribució de la dosi. Mitjançant la col·locació d'una font de material radioactiu en contacte amb el tumor és possible eliminar les cèl·lules canceroses i també que aquestes cèl·lules mostrin els seus antígens, la qual cosa millora l'eficàcia de tractaments d'immunoteràpia. Ara l'Hospital Quirónsalud de Barcelona posa en marxa una unitat en la qual es podrà aplicar aquest tractament i augmenta d'aquesta manera el ventall d'opcions terapèutiques que ofereix als seus pacients.


Liderant aquesta nova unitat hi haurà el Dr. Joan Pera i la Dra. Marina Arangüena, amb el Dr. Joan Casals com a director del Servei d'Oncologia de Quirónsalud Barcelona. «Amb aquesta unitat també volem aprofitar l'experiència que ja hi havia dins del grup, després de trenta anys funcionant a l'Hospital Universitari Dexeus, on van arribar a atendre més de 16.000 casos en els 29 anys que va estar en marxa. Ara reprenem aquest projecte aquí a Quirónsalud i ho fem comptant amb els millors professionals i el millor equipament per donar la solució més adequada a cada cas», va explicar el Dr. Casals.


«Avui dia la braquiteràpia és la millor tècnica en oncologia radioteràpica per aconseguir donar la major dosi de radiació possible en el mínim volum. Això permet tant escurçar els temps de tractament com preservar millor els òrgans de risc», va comentar la Dra. Marina Arangüena.

Una unitat amb els últims equips


En aquest projecte, l'Hospital Quirónsalud ha decidit comptar amb un quiròfan per a braquiteràpia amb equips de la millor tecnologia, amb la qual és possible aplicar el tractament de braquiteràpia sense necessitat de moure el pacient, minimitzant el desplaçament de l'implant durant el procediment. D'aquesta manera s'aconsegueixen els millors resultats i, en casos seleccionats, en una única sessió és possible la planificació, implantació i administració del tractament.


El procediment és ambulatori, de manera que no requereix ingrés hospitalari. La braquiteràpia es pot utilitzar com a única modalitat de tractament en una o diverses fraccions, depenent del cas, o bé associada a tractament amb radioteràpia externa, segons les característiques que calgui tractar.


Per això, Elekta compta amb un equip d'imatge a través d'ultrasons que ajuda els metges a planificar molt millor el tractament a través d'una interfície gràfica molt intuïtiva i de maneig fàcil, que ofereix una vista instantània que assegura una visió òptima de l'àrea objectiu en tot moment. Aquesta imatge està disponible contínuament i és una guia important a l'hora de decidir els punts d'inserció de les agulles i el contorn de l'aplicació del tractament.


També ofereix un sistema que facilita la planificació adaptativa i la creació ràpida de plans per als pacients. Tot això conflueix en un autèntic flux de treball en temps real, cosa que fa possible corregir la planificació al mateix moment si és necessari, per aconseguir acabar tot el procediment en una única sessió, en casos seleccionats.


La nova sala d’operacions de la Unitat de Braquiteràpia comptarà, a més, amb equips per dur a terme la sedació i l’anestèsia dels pacients, buscant minimitzar al màxim les molèsties que puguin derivar de la intervenció, a més d'escàners d'última generació que ajudin en el guiatge de les agulles que porten la càrrega radioactiva.


Avantatges de la braquiteràpia

La braquiteràpia és un tractament del càncer que consisteix en la col·locació d'un implant radioactiu dins o a prop del tumor, al cos. Es tracta d'un procediment que normalment no causa dolor, ja que s’hi utilitza anestèsia. Depenent del tipus de tumor i del pla de tractament, és possible que aquest implant sigui temporal o permanent.


En el cas del càncer de pròstata, el procediment consisteix en la col·locació temporal d'una sèrie d'agulles a través de les quals es transmet la radiació. És un procediment àmpliament acceptat i, a més, mínimament invasiu. S’hi aconsegueixen resultats d'altes dosis de radioteràpia, però amb l'avantatge d'una toxicitat molt menor, ja que el tractament va molt dirigit a les zones que el metge considera oportunes.


«A més la braquiteràpia també pot ser usada per al tractament de tumors ginecològics, com el de cèrvix o d’endometri, i dermatològics. Aquests seran els càncers que en principi tractarem en aquesta nova unitat», comenta el Dr. Joan Casals.


Els tractaments amb altes dosis requereixen una màquina programada que realitza la intervenció perquè, d'aquesta manera, l'oncòleg radioterapeuta no es vegi exposat a la radiació. Però també hi ha una segona forma d'aplicació en què es fan servir isòtops de molt baixa energia. En aquest cas la col·locació passa a ser manual. «A la nova unitat s'oferiran dues opcions de braquiteràpia; a més, ens preocupem per estar sempre a l'avantguarda per oferir les últimes novetats que puguin aparèixer en aquest camp», va afegir el Dr. Joan Pera.