Dos anys després d’implantar a l’Hospital Quirónsalud Barcelona, del Grup Quirónsalud, la tècnica de la biòpsia de pròstata que integra ressonància i ecografia, o biòpsia guiada per Eco-Fusió, ja es tenen els primers resultats que n’avalen l’eficàcia per sobre d’altres tècniques convencionals per a la detecció del càncer de pròstata.


Malgrat que és el tumor més incident entre els homes a partir dels 50 anys, el càncer de pròstata ocupa el sisè lloc en mortalitat, representa un repte diagnòstic i terapèutic per a pacients i professionals de la salut, i requereix la necessitat de pronosticar, en el moment del diagnòstic, quins son de baix risc i quedaran limitats a la pròstata i quins podrien disseminar-se i ser, per tant, d’alt risc.


Tècniques com el tacte rectal, el control del PSA o la biòpsia transrectal s’havien utilitzat tradicionalment com a eines per ajudar en el diagnòstic i seguiment del càncer de pròstata. Tot i així, poden donar lloc a una classificació errònia en un percentatge considerable de casos, cosa que pot obligar a realitzar una nova biòpsia en els cinc anys que segueixen la primera fins en un 40% dels pacients. En algunes ocasions, això es produeix de manera periòdica i repetida, amb els conseqüents riscos i molèsties per al pacient. A més, el fet de no catalogar el càncer correctament en la primera biòpsia augmenta el risc acumulat de no haver realitzat el diagnòstic en fase precoç. Això ha motivat que es continués buscant noves eines que poguessin ajudar a millorar el diagnòstic i la presa de decisions, intentant optimitzar els resultats de la biòpsia convencional; una d’aquestes eines és la biòpsia de pròstata guiada per Eco-Fusió.


Es tracta d’un procediment en què es combinen dues tècniques que ja existien com són la Ressonància Magnètica Multiparamètrica (RMNmp) i l’Ecografia prostàtica. En un primer moment, al pacient se li realitza una ressonància magnètica, que és una tècnica no invasiva que permet al radiòleg detectear àrees sospitoses i classificar-les segons l’escala PI-RADS (Prostate Imaging Reporting and Data System), que descriu les lesions en cinc categories en funció de la probabilitat que siguin tumorals.


Fusión_biosia_tcFusión_biosia_tc


Una vegada s’han detectat aquestes lesions es procedeix a realitzar l’ecografia prostàtica, introduint l’ecògraf pel recte del pacient, per obtenir una visió millor de la zona de la qual prendre mostres. La via transperineal, a més, permet un accés millor a localitzacions fins ara difícilment accessibles, com la cara anterior i apical de la pròstata. «Mitjançant la superposició de la imatge de la ressonància amb la de l’ecògraf, el metge obté una visió tridimensional que li permet una visibilitat millor de les àrees d’interès, i d’aquesta manera aconsegueix una precisió més alta en la presa de les mostres», continua el Dr. López Costea.


A partir de les dades recollides de les biòpsies realitzades sobre 65 pacients des del 2017, s’ha pogut observar que un 38% van resultar negatives i prop d’un 62% van ser positives; se’n van classificar el 14% com d’alt risc, el 58% com a risc intermedi i el 28% com a baix risc. «Això implica un avenç en l’encert comparat amb mètodes convencionals com la biòpsia transrectal, i atorga més seguretat diagnòstica, especialment en els casos de negativitat», explica el Dr. López Costea, que dirigeix el Centre d’Urologia Avançada i Robòtica de l’Hospital Quirónsalud de Barcelona.


En aquest sentit, una altra dada que s’ha pogut extreure d’aquest estudi és que, en aquells pacients que prèviament s’havien fet una biòpsia estàndard, més de la meitat van patir canvis en els resultats de la biòpsia per fusió, dades que coincideixen amb el que s’ha publicat en la literatura mèdica1. Entre les biòpsies positives, a més, aproximadament el 51% dels cilindres positius van correspondre a biòpsies de zones que havien estat prèviament identificades com a sospitoses d’alt risc per la ressonància magnètica. «Així, es constata que la biòpsia guiada per Eco-Fusió permet identificar i biopsiar aquelles àrees de més interès i augmentar la precisió de la biòpsia, cosa que es tradueix en una capacitat més alta d’obtenir informació rellevant sobre la patologia del pacient», afegeix el Dr. López Costea.


Aquesta precisió més alta en la biòpsia també permet una millor interpretació dels resultats, obtenint més sensibilitat, precisió, especificitat i habilitat per detectar el càncer de pròstata d’alt risc que la biòpsia estàndard2. També afavoreix una menor detecció d’aquells càncers que serien considerats de baix risc2Ambdós factors es tradueixen en una distribució millor del risc en pacients recentment diagnosticats i faciliten la presa de decisions per part del metge i el pacient, cosa que els permet una llibertat absoluta per escollir entre l’ampli rang d’opcions terapèutiques, des de les no invasives o mínimament invasives, com la vigilància activa o la teràpia focal ‘HIFU’, a les tècniques definitives com la prostatectomia radical robòtica, tècniques en les quals el nostre equip disposa d’una àmplia experiència desenvolupada a l’Hospital Quirónsalud Barcelona», afegeix el Dr. López Costea.


A més, la biòpsia per fusió, que es realitza amb sedació i de manera ambulatòria, té una menor incidència de complicacions, especialment infeccioses, donat que la presa de teixit amb agulla es realitza a través de la pell del perineu i no del recte.




1Schoots, I.G., et al. Magnetic resonance imaging-targeted biopsy may enhance the diagnostic accuracy of significant prostate cancer detection compared to standard transrectal ultrasound-guided biopsy: a systematic review and meta-analysis. Eur Urol, 2015. 68: 438.

2 Siddiqui MM, Rais-Bahrami S, Turkbey B, et al. Comparison of MR/Ultrasound Fusion–Guided Biopsy With Ultrasound-Guided Biopsy for the Diagnosis of Prostate Cancer. JAMA. 2015;313(4):390–397.