La Unitat de Reproducció Assistida de l’Hospital Quirónsalud Barcelona ha experimentat un augment d’un 50% en la congelació d’òvuls els darrers 5 anys. Aquest augment reafirma que està creixent la consciència social de planificar la maternitat, encara que el creixement més gran es troba al grup de dones de 37-39 anys.


Com comenta el Dr. Ramón Aurell, director de la Unitat, «aquesta dada encara no és l’òptima, ja que la millor edat per realitzar la vitrificació dels òvuls està per sota dels 35 anys». Amb l’objectiu de conscienciar la societat, la Unitat de Reproducció Assistida de Quirónsalud Barcelona està realitzant durant el 2019 una campanya divulgativa de conscienciació social per planificar la maternitat.


La campanya consta d’una visita mèdica d’assessorament i la realització del Test de Fertilitat, on s’informa la dona sobre la seva reserva ovàrica. Fins ara, més de 150 doners preocupades per la seva fertilitat han visitat el centre, el 64% de les quals són menors de 35 anys. La campanya té un efecte molt positiu, ja que s’està observant un descens en l’edat de les dones que es preocupen per la seva fertilitat. No cal ser alarmistes, però sí realistes, i si el desig de la dona es preservar òvuls per planificar la seva maternitat, la millor edat per fer-ho és abans dels 35 anys.


«L’edat cronològica d’una dona no coincideix necessàriament amb la seva edat biològica. En la primera el factor determinant és l’any de naixement, mentre que la segona es valora en funció de la reserva ovàrica, és a dir, el nombre d’òvuls de què disposa», explica el Dr. Ramón Aurell. En el Test de Fertilitat es realitzen dues proves senzilles, que són una analítica de sang i una ecografia ginecològica.


Amb la primera, es determina quin és el nivell de l’hormona antimülleriana (AMH) a la sang, que és un indicador molt fiable per conèixer el nombre d’òvuls. Els nivells més alts d’AMH indiquen més nombre d’òvuls. Aquesta analítica es pot realitzar en qualsevol moment del dia i del cicle menstrual.


L’ecografia ginecològica, en canvi, s’haurà d’efectuar en la primera fase del cicle menstrual. Gràcies a l’ecografia és possible realitzar un recompte dels fol·licles antrals. Aquest valor proporciona informació indirecta sobre la reserva ovàrica. Com més fol·licles hi hagi, millor serà la reserva i, per tant, el pronòstic reproductiu serà millor.


Un cop completat l’estudi preliminar s’informa la dona del resultat de les proves i de la seva reserva ovàrica, que és un indicador del pronòstic reproductiu de la dona. Un resultat rellevant de la visita de Fertilitat és que en el 21% de les dones menors de 35 anys s’han detectat recomptes fol·liculars baixos i gràcies a aquesta visita informativa podran prendre decisions a temps sobre el seu futur reproductiu.


congelacion ovulos crece 50 en 5 anoscongelacion ovulos crece 50 en 5 anos


El principal factor que influeix en la reserva ovàrica és l’edat, la reserva es redueix amb el pas dels anys, a més que la qualitat dels òvuls també empitjora. Però no és l’únic, ja que hi ha altres factors com cirurgies prèvies de l’ovari, tractaments de radioteràpia o quimioteràpia, endometriosi o antecedents familiars de menopausa precoç, que també poden influir-hi. «Conèixer aquesta dada pot ser de molta ajuda per a la presa de decisions relacionades amb la maternitat», continua detallant el Dr. Aurell, que assenyala que amb una simple analítica de sang i una ecografia ginecològica es pot saber la reserva ovàrica de la dona.



Celebrant 10 anys de la Unitat

El proper 4 de juliol, aprofitant els 10 anys de la Unitat, s’ha organitzat una jornada per donar a conèixer totes les mirades de la maternitat i de la fertilitat, per poder transmetre a metges ginecòlegs i a la dona d’avui dia les dificultats en què es troben els metges especialistes en reproducció assistida. Es podrà tractar el tema des de diferents òptiques i escoltar l’opinió de dones d’àmbits molt diversos.


S’espera que la Jornada ajudi a la conscienciació social, tant de les dones com dels metges ginecòlegs, que són els principals assessors reproductius. Durant la jornada s’abordaran temes com la importància de la reserva ovàrica, la preservació de la fertilitat de la dona al segle XXI o el diagnòstic genètic preimplantacional en dones d’edat materna avançada, així com l’eficàcia i la seguretat de la vitrificació.


Medicos ginecologos jornada quironsalud barcelonaMedicos ginecologos jornada quironsalud barcelona


Tendències tècniques de la Unitat

Durant els deu anys que ha estat funcionant la Unitat de Reproducció Assistida de l’Hospital Quirónsalud de Barcelona, una de les seves principals preocupacions ha estat sempre mantenir els seus professionals al dia de les darreres tendències. D’aquesta manera s’ha implementat una cultura de millora contínua, incrementant els coneixements a través de l’educació i la formació.


«Això ens ha portat a una millora, també, dels tractaments i els protocols d’estimulació, que són cada vegada més personalitzats per tal de maximitzar la seguretat de la pacient i l’eficàcia. Així, s’ha incrementat un 40% el nombre d’òvuls que som capaços d’obtenir per cicle en els últims deu anys», explica el Dr. Ramón Aurell.

Un altre punt en què s’ha aconseguit millorar és en les tècniques de vitrificació d’embrions, amb què s’han aconseguit uns resultats en la transferència d’embrions congelats gairebé iguals que els obtinguts en la transferència d’embrions en fresc, per la qual cosa en els últims anys aquesta darrera ha decrescut un 50%. «Ara també s’aposta per la transferència d’un únic embrió, de manera que es redueix la taxa d’embaràs múltiple, que pot arribar a ser un problema sobretot en dones de més de 40 anys«, continua el Dr. Aurell.


En els equipaments també s’ha produït una millora durant l’última dècada. És el cas, per exemple, de les incubadores de monitorització contínua, que permeten visualitzar els embrions sense obrir-les, de manera que no s’altera la incubació, o els sistemes de control electrònic per a la traçabilitat, que garanteixen la correcta identificació de les mostres biològiques en els diferents procediments de la fecundació in vitro, i que generen alertes automàtiques de possibles errors d’identificació. «Tot això, a més, es complementa amb auditories tant internes com externes, que garanteixen els estàndards de qualitat més alts possibles d’aquesta unitat>, conclou el Dr. Aurell.


Etiquetes: reproducción asistida, reserva ovárica, mujer y fertilidad