El Servei d'Oncologia Radioteràpica de l'Hospital Quirónsalud Barcelona ha començat a realitzar radioteràpia ablativa adaptativa en temps real per al tractament de càncer de pròstata, que es basa en el càlcul diari del volum que cal tractar i dels òrgans que cal preservar, tot això dirigit pel Dr. José Torices i el radiofísic Juan Francisco Calvo. Aquesta nova alternativa de tractament permet reduir el nombre de sessions de radioteràpia i preservar millor els teixits d'òrgans adjacents, amb la conseqüent disminució dels efectes secundaris.


La tècnica, coneguda com a SBRT o SABR, per les sigles en anglès, fa servir un esquema d’ultrahipofraccionament mitjançant el qual s'administren dosis ablatives de radioteràpia molt altes, però sobre un volum molt petit amb una precisió mil·limètrica, optimitzant cada dia mitjançant l'adaptabilitat el volum que cal tractar i els òrgans que cal preservar. «Aquesta nova manera d'administrar la radioteràpia ens permet personalitzar molt més el tractament a l'anatomia de cada pacient cada dia de tractament. D'aquesta manera en minimitzem els efectes tòxics en altres òrgans, en els quals pot variar el contingut i per tant el volum, com poden ser la bufeta o el recte», explica el Dr. Joan Casals, cap del Servei d'Oncologia Radioteràpica de l'Hospital Quirónsalud Barcelona.


Això també és important en un context com l'actual, amb la pandèmia de la Covid-19, ja que, reduint de manera significativa el nombre de sessions, també minimitzem l'assistència de pacients a l'hospital i el risc de possibles contagis. «Gràcies a aquesta major intensitat, és possible reduir de manera considerable el nombre de sessions necessàries per completar els tractaments. Així, un tractament que habitualment sol necessitar entre 20 i 28 sessions pot reduir-se a tan sols 5 o 7, de manera que afavorim el confort del pacient», detalla el Dr. José Manuel Torices, del Servei d'Oncologia Radioteràpica de l'Hospital Quirónsalud Barcelona.


Per dur a terme aquesta tècnica cal, abans de l'administració de la dosi corresponent, que es comprovi la posició precisa de tots els òrgans. Aquesta avaluació s'ha de fer en cada administració, ja que hi poden incidir múltiples factors, variant la posició anatòmica dels òrgans. «Això fa que un procediment que usualment pot portar uns deu minuts necessiti més temps, uns 25 minuts, ja que un metge ha de validar la nova dosi dels volums que cal tractar calculada pel físic. Els beneficis que s'aconsegueixen per al pacient són tan alts que fan que aquesta petita inversió de temps addicional valgui totalment la pena», apunta el Dr. José Manuel Torices.


Gràcies a aquesta avaluació de cada sessió, és possible reduir al màxim els efectes secundaris i la toxicitat del tractament. Els efectes secundaris de la radioteràpia després del tractament també són molt menors en aquest tipus de radioteràpia ablativa adaptable que a la convencional. «L'únic inconvenient és que es tracta d'una tècnica que només es pot emprar en pacients amb un tumor localitzat i en aquells, a més, en els quals la mida del tumor no sigui gaire grossa, ja que no és possible aplicar dosis tan altes en grans volums», puntualitza el Dr. Torices, que explica com aquest tractament no seria factible, per exemple, en pacients amb malaltia ganglionar o quan la pròstata és excessivament grossa.

Etiquetes: Radioterapia ablativa adaptable