Durant el passat mes d'octubre de 2020 es va posar en marxa l'equip PROA a l'Hospital Quirónsalud Barcelona. Es tracta d'un grup multidisciplinar constituït pels serveis de Medicina Interna i Infeccioses, Microbiologia, Control de la infecció, Farmàcia Hospitalària, Pediatria i Medicina Intensiva.


Joint Commission International, dins de l'estàndard Maneig i ús de medicaments (MMU.1.1), insta les institucions sanitàries a "desenvolupar i implementar un programa per a l'ús prudent dels antibiòtics basat en els principis de les optimitzacions de l'ús d'antimicrobians". Aquesta optimització de la prescripció dels antibiòtics és igualment una línia estratègica del Pla Nacional de Resistència a Antibiòtics del Ministeri de Sanitat i un dels objectius del Programa de vigilància de les infeccions nosocomials als hospitals de Catalunya (VINCat), programa en el qual està adherit l'Hospital.


Aquest procés d'optimització d'ús d'antibiòtics s'emmarca dins de la millora de la qualitat assistencial promoguts per l'Hospital Quirónsalud Barcelona i serà liderat pel PROA (Programa d'Optimització d'Ús d'Antimicrobians, també conegut com Antimicrobial Stewardship Programs).


El seu objectiu principal és millorar la qualitat assistencial, promoure un ús racional dels antimicrobians a l'hospital per a obtenir els millors resultats clínics en pacients amb infeccions, minimitzant els efectes adversos dels antibiòtics, evitant el desenvolupament i disseminació de resistència antimicrobiana, evitant així efectes adversos secundaris en l'ús d'antimicrobians.


Els elements que guien el programa són protocols i guies de tractament empíric aprovades i consensuats a l'hospital disponibles per a tot el personal en les unitats. D'entrada, es començarà a analitzar la utilització d'uns certs antimicrobians com són: ceftarolina, caspofungina, anfotericina, daptomicina, ceftazidima/avibactam… per a valorar la seva adequació segons la mena d'infecció i els cultius realitzats.

Etiquetes: PROA