Un diagnòstic de càncer comporta un impacte emocional que pot interferir durant el tractament. El fet de compartir aquestes pors i inquietuds amb una altra persona que hagi patit la malaltia es converteix en el millor suport per afrontar tot el procés.


Per aquest motiu, l'equip d'infermeria de l'IOB Institute of OncologyEste enlace se abrirá en una ventana nueva ubicat a l'Hospital Quironsalud Barcelona ha posat en marxa el Programa TWIN destinat a dones recentment diagnosticades de càncer de mama i que van a rebre tractament adjuvant (o neoadjuvant) de quimioteràpia. L'objectiu d'aquest programa és aconseguir que les pacients estiguin acompanyades per unes altres que han passat la malaltia i redueixin el nivell d'ansietat, augmentin la confiança i controlin millor els símptomes.


"Des de la nostra experiència hem observat els efectes molt positius que aporten l'ajuda, el suport i l'acompanyament de les pacients que han patit o pateixen un càncer de mama. A més, hem observat que compartir l'experiència viscuda amb altres persones és altament gratificant a nivell emocional perquè se senten compreses i refereixen augment de l'autoestima", explica Silvia Santiago, supervisora ​​de la Unitat d'Infermeria Clínica de l'IOB.


La idea del Programa TWIN va sorgir de les pròpies pacients, ja que quan algunes d'elles finalitzen la quimioteràpia s'ofereixen a ajudar i a compartir la seva experiència amb altres pacients que inicien el tractament oncològic.


El Programa TWIN vol demostrar científicament els seus efectes positius en les pacients i verificar si la seva inclusió millora la qualitat de vida i la tolerància al tractament. Com a prova d'això, a partir del mes de setembre es començarà a reclutar pacients per iniciar un assaig clínic.



Infermeria de l’IOB Institute of Oncology crea el Programa TWINInfermeria de l’IOB Institute of Oncology crea el Programa TWIN

Impacte emocional

En l'actualitat, el càncer de mama és una de les neoplàsies més comunes entre les dones, sent el segon tipus més freqüent al món. A més, ocasiona un gran impacte emocional a causa de les diferents situacions d'amenaça que desemboquen en un estat depressiu i d'ansietat generalitzat en la dona. Tot això es pot deure al gran canvi en l'estil de vida i l'alteració de la imatge corporal, el que produeix baixa autoestima i disminució de la lívid sexual. Així mateix, també es genera la por pel que fa a l'èxit del tractament i la seva tolerància.


"Gran part de les pacients amb neoplàsia de mama recentment diagnosticades i que van a rebre tractament adjuvant o neoadjuvant de quimioteràpia manifesten símptomes de depressió i ansietat generalitzada davant la por i la projecció futura de la malaltia i, per conseqüència, l'augment de la percepció dels símptomes físics i la pitjor tolerància al tractament", recorda Silvia Santiago. I afegeix que "en diversos estudis realitzats en els últims anys el seu objectiu era conèixer la relació entre els factors emocionals i com havien interferit en les pacients amb càncer de mama, es va concloure que els símptomes com la depressió i l'ansietat en dones en fase inicial del diagnòstic és dues vegades superior al de la població femenina en general".


Gràcies a la implementació del Projecte TWIN el que es pretén és, segons Silvia Santiago, "crear una xarxa de pacients que col·laborin entre elles i comptin, a més, amb el suport de tot l'equip del IOB. Aquest projecte pot enriquir les nostres cures i ampliar els coneixements sobre les necessitats de les pacients".