Ja sigui perquè ens fem grans o en el cas de les dones, a més pels parts que s'hagin tingut, a partir dels 40/45 vam començar a perdre to muscular a la zona pèlvica.

Aquesta pèrdua de to pot portar-nos a problemes com gaudir menys del sexe o a les temudes pèrdues d'orina.

Al contrari del que generalment es pensa, aquest tipus de problemes no han de ser considerats "normals a partir de certa edat" i per tant "resignar-nos" a ells sinó més aviat tot el contrari, cal intentar evitar-los i prevenir-los quan encara es poden prevenir, tenint en compte que és un múscul més a treballar i una part del cos a mantenir el més sana i en forma possible !.

Hem volgut entrevistar en aquesta ocasió a Rosa Teixidó Daura -Fisioterapeuta especialista en sòl pèlvic del Centre Mèdic QMS, perquè ens resolgui alguns dubtes sobre què podem fer per entrenar aquesta zona del cos.

Què músculs es treballen amb els exercicis d'enfortiment de sòl pèlvic?

Els principals músculs que es treballen són:

  • L'elevador de l'anus
  • Pubo -vaginal
  • Pubo- rectal
  • isquiosu- cavernós
  • Bulbo- cavernós
  • Transvers superficial del perineu
  • Transvers profund del perineu
  • Esfínter anal extern

Les seves principals funcions són de suport d'òrgans pèlvics com seria el cas del múscul elevador de l'anus i també tenen una funció sexual com la isquio i bulb cavernós que són músculs relacionats amb l'erecció del clítoris a les senyores i en el cas dels homes serien els que eviten la fugida venosa en l'última fase de l'erecció fent perllongar aquesta fase.

Prevenir problemes d'incontinència urinària i fecal i millorar les relacions sexuals són alguns dels avantatges que podem obtenir de tenir un sòl pèlvic en forma, hi ha alguna més que no sigui tan coneguda?

Un altre dels principals problemes que es tracten, és evitar el prolapse o descens d'òrgans pèlvics (úter, bufeta i recte) ja que com he comentat anteriorment aquests músculs tenen la funció de suport de vísceres i principalment d'òrgans pèlvics.

Els exercicis per enfortir el sòl pèlvic es relacionen molt amb el sexe femení ja que les dones estan més exposades a que aquesta zona es debiliti sobretot com a conseqüència dels parts, però, és recomanable també per a homes? Per què?

Evidentment és recomanable per als homes, ja que molts d'ells amb els anys, pateixen càncer de pròstata i s'han de sotmetre a una intervenció quirúrgica per a l'extirpació de la mateixa (prostatectomia radical) llavors queda molt afeblida tota aquesta musculatura i també l'esfínter extern de la bufeta i llavors apareixen els problemes d'incontinència urinària i disfunció erèctil que milloren amb la potenciació selectiva de tota aquesta musculatura.

És cert que si es practica running cal "vigilar" encara més si és possible i treballar els músculs de sòl pèlvic? Per què?

És totalment cert, no només amb el running, sinó amb tots els esports d'impacte (tennis, pàdel, steps, bàsquet, voleibol ...) s'ha de enfortir més la musculatura del sòl pèlvic, ja que tots aquests esports produeixen micro traumatismes sobre aquesta musculatura, debilitant-la i provocant l'aparició de petites fuites d'orina amb l'impacte i l'esforç fins i tot en dones joves i que són nulípares (que no han tingut cap part), incrementant-se el risc amb l'edat de les esportistes.

Quines tècniques feu servir a Centre Mèdic QMS per treballar la musculatura del sòl pèlvic?

Les tècniques emprades són:

Biofeeeback positiu
Electroestimulació vaginal o anal segons la patologia de la pacient Gimnàstica hipopressiva, tècniques d'osteopatia visceral, exercicis de Kegel, ensenyament de tècniques de bloqueig perineal davant l'esforç i mesures higiènic - dietètiques
exercitar el sòl pèlvic

Rosa Teixidó Daura-Fisioterapeuta especialista en sòl pèlvic

Col. D. F 1507. Centre Mèdic QMS


A més d'acudir a un centre mèdic especialitzat per anar treballant la musculatura del sòl pèlvic, hi ha exercicis que podem fer nosaltres mateixos com a complement i que només requereixen de constància i uns pocs minuts al dia.

Bàsicament es tracta de detectar i conèixer els músculs que s'han de treballar, localitzar-los i treballar-los fent contraccions (estrenyent i relaxant) d'aquests músculs- els exercicis de Kegel.

A més els abdominals hipopressius (sempre que es realitzin bé) i en el cas de les dones els cons vaginals o boles xineses poden ajudar-nos també en la tasca d'enfortir el sòl pèlvic.

... Així que a treballar el sòl pèlvic!

Etiquetes: Suelo pélvico | Rehabilitación