Investigadors de l’Institut Oncològic Dr. Rosell (IOR) a l’Hospital Universitari Dexeus han participat en l’assaig clínic internacional VISION els resultats del qual s’acaben de publicar a l’edició digital de la revista The New England Journal of MedicineEste enlace se abrirá en una ventana nueva.

Entre el 3 i el 4% dels pacients amb càncer de pulmó de cèl·lula no petita (CPNM) presenten una sèrie de mutacions en l'oncogen MET, activant la seva funció com a promotor tumoral en aquest tipus de càncer. Aquestes mutacions conegudes genèricament com MET Exon 14 produeixen alteracions que impulsen el creixement del tumor a través d'una major proliferació cel·lular, invasió i metàstasi. L'objectiu de l'assaig VISION és avaluar l'eficàcia i seguretat del fàrmac oral tepotinib, un inhibidor de MET altament selectiu, en aquesta població de pacients.

"Aquesta mutació es troba entre el 3-4% dels tumors de pulmó i es presenta majoritàriament en pacients majors de 70 anys, independentment de la seva exposició al tabac. Els resultats de les teràpies disponibles com la immunoteràpia o la quimioteràpia per tractar aquest tipus de càncer de pulmó de cèl·lula no petita acostumen a ser pobres així que, si som capaços d'inhibir selectivament l'activitat d'aquesta mutació, allarguem la vida d'aquests pacients i millorem la seva qualitat de vida" explica el Dr. Santiago Viteri, cap clínic de l'IOR a l'Hospital Universitari Dexeus i coautor de l'estudi.

Activitat antitumoral duradora

En la fase 2 d'aquest estudi internacional multicèntric s'ha tractat amb tepotinib a 152 pacients amb càncer de pulmó de cèl·lula no petita avançat amb alteracions en el gen MET detectades a través de biòpsia líquida o de biòpsia de teixit. Entre el 46 i el 50% dels pacients van presentar activitat antitumoral duradora i aquestes troballes es van confirmar mitjançant seqüenciació d'última generació en mostres obtingudes per biòpsia líquida.


L'inici de la resposta va ser principalment en les 6 setmanes posteriors a l'inici de la teràpia, amb una mitjana de duració de la resposta de més de 11 mesos. "A més" afegeix Viteri "els resultats van ser similars en els dos grups de pacients: aquells en què la mutació es detectava en biòpsia de teixit com en els que es detectava en biòpsia líquida per a la qual únicament necessitem una mostra de sang i que podria ser l'opció menys invasiva per identificar els pacients candidats a aquest tractament".

Referència de l’article

Paul K Paik , Enriqueta Felip, Remi Veillon, Hiroshi Sakai, Alexis B Cortot, Marina C Garassino , Julien Mazieres, Santiago Viteri, Helene Senellart, Jan Van Meerbeeck, Jo Raskin, Niels Reinmuth, Pierfranco Conte, Dariusz Kowalski, Byoung Chul Cho, Jyoti D Patel , Leora Horn , Frank Griesinger , Ji-Youn Han , Young-Chul Kim , Gee-Chen Chang , Chen-Liang Tsai , James C-H Yang , Yuh-Min Chen , Egbert F Smit , Anthonie J van der Wekken , Terufumi Kato , Dilafruz Juraeva , Christopher Stroh , Rolf Bruns , Josef Straub , Andreas Johne , Jürgen Scheele , John V Heymach , Xiuning Le. Tepotinib in Non-Small-Cell Lung Cancer with MET Exon 14 Skipping Mutations. N Engl J Med. 2020 May 29. doi: 10.1056/NEJMoa2004407. Online ahead of printEste enlace se abrirá en una ventana nueva