L'Hospital Universitari Dexeus és el primer centre privat de Catalunya a incorporar una torre de laparoscòpia amb fluorescència amb qualitat d'imatge 4K que permet realitzar intervencions de Cirurgia oncològica general, ginecològica i urològica de forma més precisa i segura.


Fluorescència en alta resolució


En la cirurgia mini invasiva per laparoscòpia és important reconèixer les estructures de la forma més diferenciada possible. En aquest context, la tecnologia de reproducció d'imatge en pantalla substitueix la manca de visió oberta del cirurgià. A més d'una imatge òptima, la torre de laparoscòpia acabada d'incorporar ofereix informació addicional a través de la reproducció d'imatge per fluorescència per a una major precisió i seguretat.


Usant el verd d'indocianina (colorant fluorescent que s'administra de forma endovenosa per tenyir les estructures anatòmiques que interessen el cirurgià) i una llum amb longituds d'ona en l'espectre infraroig proper, es fan visibles les estructures anatòmiques tenyides prèviament. La tecnologia IMAGE1 Stm RUBINA de Storz permet la reproducció d'imatges en color i en resolució 4K.

Aplicacions de la laparoscòpia mitjançant fluorescència

"L'aplicació clàssica en Cirurgia ginecològica d'aquesta tecnologia és la detecció del gangli sentinella en cirurgia oncològica pèlvica en càncer d'endometri i coll d'úter" explica el Dr. Pere Barri Soldevila, Cap de Departament de Ginecologia, Obstetrícia i Ginecologia de l'Hospital Universitari Dexeus (Dexeus Dona). "Gràcies a la visió per fluorescència podem identificar el gangli o ganglis afectats pel tumor i realitzar una cirurgia menys agressiva ja que evitem l'extracció sistemàtica de la cadena limfàtica".

No obstant això, els avanços tecnològics en la reproducció de la imatge han permès l'ús d'aquesta tècnica en altres aplicacions.

La complicació més seriosa i temuda pels cirurgians a l’hora de realitzar la resecció d'un tumor colorectal és la dehiscència anastomòtica. "És fonamental", explica la Dra. Maria Antonia Lequerica, cirurgiana especialista en Cirurgia Colorectal de l'Hospital Universitari Dexeus "que quan realitzem la sutura entre els dos caps del còlon o del còlon i recte, ambdós estiguin ben perfundits, si això no és així, es produeix una dehiscència i això té un impacte negatiu tant a curt termini ja que provoca una peritonitis en el postoperatori, com a llarg termini ja que diversos estudis clínics demostren un augment en la recurrència local del tumor ressecat i una disminució de la supervivència".

La nova torre de laparoscòpia permet visualitzar en pantalla i a temps real si la perfusió sanguínia a òrgans i teixits és correcta. Per fer-ho tenyim la sang amb verd d'indocianina per visualitzar el flux sanguini. "Si després de fer la sutura" afirma la Dra. Lequerica "l'òrgan al qual hem extirpat el tumor, s'observa de color verd fluorescent, sabem que la sang està arribant de manera correcta".

"Una altra de les aplicacions que estem realitzant a l'hospital" afegeix el Dr. Barri "és el control visual dels urèters en cirurgia d'endometriosi profunda. A l'estar marcats en verd fluorescent i tenir una visió en color i a temps real ens permet un maneig més segur del pacient ja què evitem possibles danys en el sistema urinari". No només es controlen millor els riscos, sinó que es redueix el temps quirúrgic i sobretot són necessàries disseccions menys extenses. Això últim és especialment interessant en aquest prototip de pacients que són joves i busquen embaràs després de la intervenció.

Etiquetes: tecnología, laparoscopia, fluorescencia, seguridad quirúrgica, cirugía oncológica