El càncer colorectal és el més freqüent a Espanya i la segona causa de mort per càncer. Cada any es diagnostiquen uns 44.000 nous casos. Si ens fixem en Catalunya, és també el més freqüent amb 6.100 nous casos diagnosticats durant el 2020. El 31 de març se celebra el Dia Mundial del Càncer colorectal per sensibilitzar la població en la necessitat d'adoptar hàbits saludables des del punt de vista de la prevenció i també la necessitat de realitzar un diagnòstic precoç d'aquest tipus de tumor.

La Dra. Maria Antònia Lequerica, coordinadora de el Servei de Cirurgia General i Aparell Digestiu de l'Hospital Universitari Dexeus i experta en cirurgia de càncer colorectal, explica la importància de comptar amb un equip multidisciplinari en tot el procés de diagnòstic i tractament d'aquesta patologia.

"Comptem amb un equip multidisciplinari en càncer colorectal amb especialistes especialment dedicats i altament qualificats en aquesta patologia. El Servei d'Aparell Digestiu i Endoscòpia realitza totes les proves de cribratge precoç que ens permeten diagnosticar els tumors en fases precoces i d'aquesta manera aconseguir altes taxes de curació. Des del punt de vista de el Servei de Cirurgia, els cirurgians podem realitzar la cirurgia mitjançant procediments mínimament invasius amb torres de laparoscòpia d'última generació i amb la tecnologia de verd d'indocianina que ens aporta una major seguretat especialment en la cirurgia colorectal. I, al Servei d'Oncologia Mèdica, l'oncòleg decidirà si s'ha de fer o no tractament amb quimioteràpia i / o radioteràpia a l'Hospital de dia de centre ".

Programa de detecció precoç

"És molt important el programa de detecció precoç ja que permet no només un diagnòstic més primerenc de el càncer, sinó que a més podem evitar la seva aparició amb una exèresi per colonoscòpia dels pòlips dels quals deriva en la majoria dels casos" explica la Dra . Lequerica. "La detecció precoç ofereix la possibilitat de reduir el nombre de persones que moren cada any al nostre país per càncer de còlon i recte".

Hi ha dues proves de cribratge fonamentals per a la detecció de càncer de còlon:

1. Test de sang oculta en femta (SOF) serveix per detectar presència de petites quantitats de sang, no visibles per a l'ull humà en la femta. Si el test és positiu s'indica la realització d'una colonoscòpia. La seva positivitat no indica la presència de càncer ja que moltes vegades el sagnat pot ser per causes benignes. La seva negativitat tampoc exclou 100% la presència de càncer ja que de vegades el tumors sagnen de forma intermitent.

2. Colonoscòpia: és la prova fonamental tant en el diagnòstic com en el tractament dels pòlips precursors. Permet visualitzar de manera directa les parets de l'intestí gros mitjançant la introducció, sota sedació, d'un tub de fibra òptica llarg i flexible. Permet l'extracció de biòpsies i, en els casos que és possible, ressecar els pòlips.

Un cop diagnosticat el tumor per colonoscòpia i biòpsia s'ha de realitzar un estudi d'extensió mitjançant proves radiològiques i amb tot això l'equip multidisciplinari format per especialistes en gastroenterologia, cirurgians, oncòlegs mèdics i radioterapeutes, patòlegs, radiòlegs, medicina nuclear té decidir quina és la millor estratègia de tractament. Dins el tractament tenim diverses armes terapèutiques que inclouen la cirurgia, quimioteràpia, fàrmacs biològics i la radioteràpia.


És molt important en tot el procés de diagnòstic i tractament es realitzi dins d'un equip multidisciplinari amb els diferents especialistes. Tot això fa que a l'hospital Universitari Dexeus puguem tractar i aconseguim altes taxes de curació en els nostres pacients amb càncer colorectal.