• El 75% de les pacients amb càncer d’ovari desenvolupen aquesta patologia
  • El 8 de maig és el Dia Mundial del Càncer d’Ovari, una malaltia que afecta més de 250.000 dones al món i és responsable de la mort de més de 140.000 cada any

La carcinomatosi peritoneal és un tipus de tumor localitzat a la cavitat abdominal. Poques vegades es tracta d'un tumor primari sinó que freqüentment s'observa la fase avançada (metastàtica) d'un tumor primari de còlon, ovari, gàstric o del mateix peritoneu.


L'efecte de la quimioteràpia convencional en aquest tipus de tumors és limitat a causa de l'extensa superfície que ocupen i de la poca vascularització de l'àrea afectada. A més, eventualment els tumors peritoneals recurrents es tornen resistents als quimioteràpics administrats sistèmicament.

Cirurgia especialitzada

"La cirurgia de citoreducció més l'aplicació de quimioteràpia hipertèrmica intraperitoneal intraoperatòria (en les seves sigles en anglès HIPEC) és la millor opció terapèutica amb finalitat curativa" explica el Dr. Juanjo Torrent, ginecòleg especialista en cirurgia oncològica de l'Hospital El Pilar - Grup Quirónsalud i fundador del JTI Surgical Oncology BarcelonaEste enlace se abrirá en una ventana nueva.

3.-Equipo-Quirúrgico-JTI-Surgical-Oncology-1-1030x687web3.-Equipo-Quirúrgico-JTI-Surgical-Oncology-1-1030x687web

Aquest tractament consisteix a extirpar el tumor i els implants tumorals intraabdominals mitjançant cirurgia i, en acabar la cirurgia, s'aplica de forma localitzada a la cavitat abdominal una dosi de quimioteràpia a alta temperatura (42º C). El 40% dels pacients sotmesos a aquest tractament sobreviu als 5 anys i el 85% milloren la seva qualitat de vida i la supervivència mitjana.

"Recentment s'ha publicat un estudi a la revista New England Journal of Medicine que confirma que aquesta opció millora la supervivència en més d'un any" assenyala el Dr. Torrent. "Aquesta evidència científica està canviant el tractament de la carcinomatosi peritoneal a Europa, així que és important comptar amb cirurgians amb experiència i, per descomptat, amb una formació molt especialitzada".

"La carcinomatosi peritoneal és una malaltia que confereix al pacient un pitjor pronòstic i qualitat de vida que altres localitzacions metastàtiques" afirma el Dr. Torrent. "Aquestes pacients han de ser conscients de la importància del tractament quirúrgic"

Quimioteràpia intraperitoneal amb aerosol

En casos no operables de carcinomatosi peritoneal, l'opció de l'especialista de l'Hospital El Pilar és la tècnica PIPAC, quimoterapia intraperitoneal amb aerosols pressuritzats. Es tracta d'una tècnica laparoscòpica a través de la qual s'introdueixen fàrmacs quimioteràpics en la cavitat abdominal en forma vaporitzada. L'augment de pressió propi de la laparoscòpia permet una millor distribució i penetrabilitat dels fàrmacs en els nòduls tumorals.

El Dr. Torrent és el primer cirurgià a Espanya a realitzar la tècnica PIPAC, i afirma que, "la gran aportació de la quimioteràpia PIPAC és que, tot i ser considerada una tècnica experimental, ofereix una alternativa de tractament per a pacients refractaris a quimioteràpies prèvies".

En aquests casos, l'aplicació de la PIPAC es considera un tractament pal·liatiu que ofereix bons resultats clínics en qualitat de vida. Segons el Dr. Torrent "hi ha un grup de pacients que porten diverses PIPAC i fan vida normal. Ja que no podem operar amb intenció curativa, amb aquest tractament mantenen una bona qualitat de vida".

El 75% de les pacients amb càncer d'ovari desenvoluparan carcinomatosi peritoneal durant el procés de la malaltia. El percentatge en càncer de còlon és entre el 20 i el 35% i en càncer gàstric la incidència arriba al 20%.