L'ús de la quimioteràpia intraperitoneal amb aerosols pressuritzats (PIPAC) en pacients que presenten carcinomatosi peritoneal no operable ha estat un dels temes més destacats de la IV Jornada d'Actualització oncològica organitzada pel Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital Universitari de la Candelera de Tenerife els passats 4 i 5 d'abril

tenerife1tenerife1

D'una banda el Dr. Juan José Torrent, ginecòleg especialista en cirurgia oncològica de l'Hospital El Pilar Grup Quirónsalud i fundador JTI Surgical Oncology BarcelonaEste enlace se abrirá en una ventana nueva, ha exposat les evidències científiques publicades sobre l'ús d'aquesta tècnica com a tractament pal·liatiu en pacients de carcinomatosi peritoneal derivat de càncer d'ovari, a les que ja no es pot operar amb intenció curativa però que poden mantenir la seva qualitat de vida.

tenerife3tenerife3

De l'altra, Valentín García i Yolanda Vinyals de la Unitat d'Infermeria quirúrgica de l'Hospital El Pilar han presentat la visió del personal d'infermeria en l'ús de la PIPAC posant el focus especialment en la seguretat a la sala de quiròfan. En aquest sentit han destacat la importància de formar a tot el personal involucrat en el maneig de citostàtics, comptar amb l'equip i material apropiat i han assenyalat també la necessitat de acreditar-se per poder implantar a PIPAC al centre hospitalari. L'Hospital El Pilar compta amb a acreditació des de setembre de 2016.

tenerife2tenerife2

La quimioteràpia intraperitoneal amb aerosols pressuritzats (PIPAC) és una tècnica laparoscòpica a través de la qual s'introdueixen fàrmacs quimioteràpics en la cavitat abdominal en forma vaporitzat. L'augment de pressió propi de la laparoscòpia permet una millor distribució i penetrabilitat dels fàrmacs en els nòduls tumorals.

El 75% de les pacients amb càncer d'ovari desenvoluparan carcinomatosi peritoneal durant el procés de la malaltia. El percentatge en càncer de còlon és entre el 20 i el 35% i en càncer gàstric la incidència arriba al 20%.