La tornada a escola representa la fi de l'estiu i l'inici de la tardor. Aquesta estació sol caracteritzar-se per canvis de temperatura constants causant refredats i la proliferació dels àcars que intensifiquen unes certes malalties, sobretot les de caràcter al·lèrgic, com l'asma. D'acord amb l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a Espanya la prevalença de l'asma és de 3 milions de persones.

Aquesta patologia és una afecció en la qual s'estrenyen i s'inflamen les vies respiratòries provocant un augment de la mucositat. Aquesta oclusió pot dificultar la respiració i provocar tos, xiulada en respirar i falta d'aire. En alguns casos l'asma és només una molèstia menor mentre que per a altres persones pot ser un problema considerable, en casos extrems es poden donar atacs d'asma posant en risc la vida. Encara que no es tracta d'una malaltia estacional, s'intensifica en les èpoques en les quals la temperatura i la humitat afavoreixen el desenvolupament dels àcars: la tardor i la primavera.

No tots els pacients es veuen afectats de la mateixa manera, i els símptomes poden variar, però els principals són:

  • Falta d'aire
  • Dolor o opressió en el pit
  • Problemes per a dormir causats per la falta d'aire, tos o xiulades en respirar
  • Xiulet o xiulada en respirar que pot sentir-se en exhalar
  • Tos o xiulada en respirar que empitjora amb un virus respiratori, com el refredat

Les persones asmàtiques tenen més possibilitats de sofrir una crisi o atac d'asma a la tardor, ja que l'exposició a diferents àcars i al·lergògens és major que en altres èpoques de l'any. L'atac d'asma, també anomenat exacerbació asmàtica, es produeix per una inflamació i inflor de les vies respiratòries. Els músculs que es troben al voltant de les vies respiratòries es contreuen i generen més mucositat causant que els conductes respiratoris (bronquials) s'estrenyin. Els desencadenants de l'asma varien d'una persona a una altra i poden comprendre els següents: alts nivells de pol·len, increment dels àcars de la pols, fum del tabac, espores de la floridura, pelatge de mascotes o animals, perfums o productes de neteja amb aromatitzants en format aerosol, etc.

L'asma es tracta d'una malaltia crònica que no té una cura definitiva, per això és important establir un diagnòstic precoç per a poder gestionar i tractar la malaltia adequadament. Des del Centre Mèdic Rubí es recomana conèixer quins són els símptomes habituals i aprendre a reconèixer-los, així com incloure les següents mesures en la nostra rutina diària per a evitar una possible crisi asmàtica:

  • Evitar objectes que acumulin pols i que siguin difícils de netejar, com a catifes, peluixos, llibres, etc.
  • Mantenir una bona neteja a la llar: sòls, parets o altres superfícies que puguin acumular pols
  • Utilitzar matalassos antiàcars o utilitzar fundes d'aquest tipus
  • Canviar i rentar els llençols amb freqüència a una temperatura de 60° i assecar-les al sol
  • Ventilar la casa a primera hora del matí
  • Netejar la pols amb aspirador proveït de filtre HEPA o dipòsit d'aigua, i sobretot no aixecar pols en escombrar
  • Utilitzar filtres antial·lèrgics per a l'aire condicionat a casa i en el cotxe
  • Evitar en la mesura del possible ambients contaminats

Sobre quirónsalud

Quirónsalud es el grupo hospitalario líder en España y, junto con su matriz resenius-Helios, también en Europa. Cuenta con más de 40.000 profesionales en más de 125 centros sanitarios, entre los que se encuentran 50 hospitales que ofrecen cerca de 7.000 camas hospitalarias.

Dispone de la tecnología más avanzada y de un gran equipo de profesionales altamente especializados y de prestigio internacional. Entre sus centros, se encuentran el Hospital Universitario Fundación Jiménez Díaz, Centro Médico Teknon, Ruber Internacional, Hospital Universitario Quirónsalud Madrid, Hospital Quirónsalud Barcelona, Hospital Universitario Dexeus, Policlínica de Gipuzkoa, Hospital Universitari General de Catalunya, Hospital Quirónsalud Sagrado Corazón, etc.

El Grupo trabaja en la promoción de la docencia (ocho de sus hospitales son universitarios) y la investigación médico-científica (cuenta con el Instituto de Investigación Sanitaria de la FJD, acreditado por la Secretaría de Estado de Investigación, Desarrollo e Innovación).

Asimismo, su servicio asistencial está organizado en unidades y redes transversales que permiten optimizar la experiencia acumulada en los distintos centros y la traslación clínica de sus investigaciones. Actualmente, Quirónsalud está desarrollando multitud de proyectos de investigación en toda España y muchos de sus centros realizan en este ámbito una labor puntera, siendo pioneros en diferentes especialidades como oncología, cardiología, endocrinología, ginecología y neurología, entre otras.