Si té un dolor, sensibilitat, inflor, llagrimeig, sensació de tenir alguna cosa dins de l'ull, sensibilitat a la llum, lleganyes o un bony vermell pròxim a la vora de la parpella similar a un gra, és molt probable que tingui un mussol. Són molestos, dolorosos i, a vegades, difícils d'erradicar, tenen tendència a formar-se en la part externa i contenir pus. El mussol s'origina generalment a conseqüència d'una infecció en les glàndules de la parpella, produïda pel bacteri estafilococ.

Els factors de risc per a patir un mussol són tenir una inflamació crònica a la vora de la parpella coneguda com a blefaritis, tocar-se els ulls sense rentar-se les mans, col·locar-se les lents de contacte sense desinfectar-les prèviament, utilitzar cosmètics en mal estat, no desmaquillar-se els ulls o tenir rosàcia. La millor forma per a prevenir els mussols és adoptar unes bones mesures higièniques amb repetides rentades i desinfecció de mans, no tocar-se els ulls, no compartir maquillatge, desmaquillar-se sempre a la nit, netejar els ulls amb tovalloletes específiques o aplicant de forma regular una compresa tèbia en la zona, netejar i desinfectar les lents de contacte i manipular-les amb les mans netes i mantenir a ratlla la blefaritis.

Des del Servei d'Oftalmologia de l’Hospital Quirónsalud del Vallès ens indiquen que generalment els mussols acostumen a ser inofensius, però que és imprescindible acudir a l'especialista quan el mussol no millora o l'enrogiment o inflor afecta a tota la parpella o s'estén per la cara. Si existeix infecció activa, l'oftalmòleg podria prescriure una pomada oftàlmica d'antibiòtic que s'aplicaria diverses vegades al dia.

Per a alleujar el dolor i les molèsties, en un primer moment s'hauran de prendre mesures com aplicar calor seca durant diversos minuts sobre la parpella tancada aplicant un massatge suau a la zona. El mussol hauria de començar a desaparèixer en un parell de dies. Ens recomanen programar revisions oftalmològiques cada any i si es té blefaritis tractar-la.