Els pacients amb Covid-19, presenten un alt risc de patir un problema de desnutrició, aquests pacients generalment pateixen de hiporèxia (pèrdua progressiva de la gana), diarrea, vòmits i dificultat per menjar. Això els impedeix satisfer els seus requeriments nutricionals. A més, aquesta malaltia provoca un estat inflamatori agut i sever, que implica que els pacients necessiten per recuperar-se aportació major de micro i macronutrients que els que conté una dieta habitual.

L'Hospital del Pilar ofereix recomanacions específiques als malalts de Covid-19, més vulnerables, com són els pacients que presenten altres patologies associades; problemes cardíacs, respiratoris, diabetis mellitus ..., o té una edat avançada. En aquests, l'acció de l'Covid-19 sol ser més severa i solen tenir més problemes per aconseguir un estat nutricional òptim. A aquestes persones, se'ls pauta una nutrició específica per aconseguir un òptim estat nutricional.

"Aquests pacients presenten uns requeriments nutricionals específics" explica Núria Amiel dietista i nutricionista de l'Hospital El Pilar. "Necessiten una aportació de 25-30 kcal per quilo de pes a el dia i un 1,5 grams de proteïna per quilo de pes a dia".

Per això, en el moment de l’ingrés del pacient s'estableix una dieta hipercalòrica i hiperproteïca. És a dir, aliments amb una alta densitat nutritiva i suplements nutricionals orals (SÓN) d'alta densitat calòrica i proteica.

Segons afirma Núria Amiel és important seguir una sèrie de pautes per preservar un bon estat nutricional

  • Informar el pacient que és de gran importància que ingereixi tot el menjar que se li ofereixi durant el dia, però no forçar el pacient a menjar, amb això només aconseguirem un major rebuig del pacient pel menjar.
  • No ometre cap àpat. El mínim d’àpats al dia seran 6; esmorzar, dinar, berenar i sopar. A més, seria interessant que el pacient realitzi la ingesta d'una petita quantitat de menjar a mig matí (un suplement, un iogurt) i un ressopó. Amb això s'aconsegueix que el pacient pugui cobrir les necessitats nutricionals sense cansar-se gaire en una sola presa.
  • Recomanar als pacients amb falta de gana que comencin a menjar pel segon plat que és el plat que aporta les proteïnes d'alt valor biològic (carn, peix, ous, etc ...). Si el pacient ingereix una dieta amb els aliments triturats hauríem de recomanar que primer mengi el recipient que conté els aliments proteics (des de cuina s'indica amb un adhesiu).
  • Al pacient amb falta de gana li hem de recomanar que mastegui bé i mengi poc a poc.
  • Una altra recomanació important per al pacient inapetent és que mantingui una bona hidratació a base d'aigua, brous, sucs, infusions etc. Aquests líquids haurien de ser ingerits entre àpats en lloc de fer-ho durant el dinar, per evitar la sacietat precoç.
  • Els suplements s’han de subministrar al pacient hores abans de la ingesta d’alliment, per impedir que el pacient no tingui gana a l'hora dels àpats. S’ha de recomanar als pacients que es prenguin els suplements poc a poc, per evitar en la mesura possible la sensació de sacietat.
  • Finalment, sempre que es pugui, el pacient hauria de mantenir la higiene bucal raspallant les dents com a mínim dues vegades a el dia.

L'estat nutricional del pacient es valora cada 48/72 hores i si, tot i la complementació nutricional, no es compleixen els requisits nutricionals, s'ha de valorar l'ús de l'alimentació enteral complementària o via parenteral