Durant el llarg confinament domiciliari que hem patit, l'exercici regular va ser una gran una ajuda per al manteniment de la salut mental i per perdre els quilos de més que la manca de mobilitat, va poder produir en els nostres organismes.

Durant tots aquests mesos, molts nens i adults han aprofitat el temps de tancament per fer exercici físic amb la intenció de mantenir-se actius el millor que han pogut.

Els tipus d'exercici més populars van ser (en els casos més privilegiats que disposaven d'espai suficient): caminar, treballar al jardí, trotar, fer servir equips de gimnàstica a casa (rodar amb bicicleta estàtica i córrer en cinta rodant). Una altra alternativa molt utilitzada va ser la participació de classes online a través d'internet. Utilitzant recursos digitals com entrenaments en forma de sessions grupals la demanda i audiència s'ha disparat.

No obstant això, aquesta activitat física, té la funció d'exercir de manteniment físic, evitar la pèrdua de massa muscular i de la capacitat aeròbica esportiva, però en cap cas pot substituir a l'activitat física habitual d'equip o competitiva en pista o en un espai exterior.

El Dr Vicente José López, coordinador de la Unitat de Medicina esportiva de l'Hospital del Pilar fa balanç de com ha estat la tornada a l'esport després del confinament:

Al repassar la casuística de motius de consulta en traumatologia, durant el confinament, a el passar més temps a casa, hem vist un augment dels accidents domèstics. També l'auge de teletreball ha augmentat el sedentarisme augmentant l'exposició d'hores asseguts davant de l'ordinador en la mateixa posició. Així mateix, molts adults han augmentat les hores en posició ajupida jugant amb els seus fills, afligint conseqüentment dolors d'esquena i d'extremitats inferiors a causa de manteniment de posicions menys habituals.

football-606235_1920webfootball-606235_1920web

Segons dades estadístiques durant el confinament ha hagut una disminució dràstica d'accidents de trànsit especialment els d'alt impacte així com d'accidents de treball. També s'ha observat que el nombre de fractures pediàtriques ha disminuït 2,5 vegades durant la pandèmia de COVID-19, en part a causa de la interrupció dels esports organitzats i la disminució de el joc al pati. Així mateix, les lesions múscul esquelètiques relacionades amb l'esport han disminuït.

L'esport després de la sortida del confinament, què ha passat?

La sortida de casa va condicionar un augment de practicants esportius, especialment corredors que desconeixen, en molts casos, la tècnica adequada de carrera i no tenen formació per prevenir les eventuals lesions que es poden produir.

El mateix ha passat en esports professionals com el futbol, ​​l'inici de l'activitat ha produït un augment de lesions superior a què es produeix a la pretemporada, ja que no és el mateix entrenar individualment a l'exigència competitiva d'un professional.

A més, quan parlem de futbolistes, a tots se'ns ve al cap els coneguts pels mitjans de comunicació però la immensa majoria no disposen de grans gimnasos a casa seva, són simplement persones "normals" que han estat confinats en pisos i que han seguit els seus entrenaments com han pogut.

La nostra recomanació general seria que, si no es practicava un esport abans del confinament, ser prudent i estudiar les característiques d'aquest i reconèixer la informació que ens envia el nostre organisme en relació a alertes en formes de dolors i inflamacions. Ja que hem pogut objectivar, en la nostra consulta, que l'entusiasme acabat d'adquirir ha passat factura als nostres cossos: A les lesions més comunes les musculars, isquiotibials, pubàlgies (dolor a l'engonal) seguides de les articulacions de càrrega com els genolls, peu (especialment un augment significatiu de fascitis plantar o dolor en taló i tendinopaties insercionals de tendó d'Aquil·les, turmell i l'esquena, en forma de les omnipresents lumbàlgies.

De manera que la principal recomanació en cas de lesió muscular és obtenir un diagnòstic mèdic encertat i seguir les pautes recomanades d'adaptació progressiva a l'esport. Si el nostre objectiu és recuperar l'activitat esportiva d'una forma saludable recomanem recórrer a un preparador físic titulat o a un readaptador esportiu que indiqui una pauta esglaonada de progressió esportiva

Hi ha programes de reducció de lesions basats en una combinació d'exercicis específics de força i d'equilibri basats en la neuromodulació que es poden introduir de forma senzilla a manera d'escalfament previ a cada sessió d'entrenament individual o grupal. Un dels més populars i recomanables és el FIFA 11+ que és un programa d'escalfament fàcil, accessible, gratuït, es faci enrere i que substitueix l'escalfament habitual previ a l'entrenament o partit.

Una altra recomanació fonamental és prestar atenció a una dieta sana i equilibrada, amb especial interès en una correcta hidratació especialment en aquesta època d'augment de la calor.

Iniciar l'activitat amb exercicis de baix impacte de forma progressiva: caminar, fer senderisme, trot suau.

Així que, com a conclusió, mantenir l'estat físic general quan tornem a córrer i caminar és excel·lent, mentre que la tornada esport competitiu no és possible. Molt important tenir en compte que necessitem tornar gradualment a l'esport utilitzant al màxim el sentit comú ja que, amb un entrenament adequat, i una bona planificació podem evitar lesions que ens poden limitar per a la resta de la temporada.